Cynamon to przyprawa często kojarzona z okresem świąt Bożego Narodzenia. Tłumnie używamy go wtedy do wielu potraw i przysmaków. Jego niepowtarzalny aromat unosi się w domach w grudniowym czasie i pozytywnie nastraja jego domowników. Czy warto przenieść „modę” na cynamon na cały rok?
Cynamon jest przyprawą pozyskiwaną z kory cynamonowca. Wyróżnia się brązowym zabarwieniem, intensywnym smakiem i zapachem.
Przyprawa znana jest z najstarszych ksiąg zielarskich, pochodzących z ok. 2800 roku p.n.e. Starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie uważali, że cynamon jest pokarmem bogów, który odpowiada za ich silne ciała i chroni ich przed chorobami. Obecnie jest jedną z podstawowych przypraw używaną w medycynie naturalnej.
Na czym polega jego fenomen? Jakie korzyści zdrowotne może nam przynieść jego regularne stosowanie?
Cynamon wykazuje dobroczynne działanie w wielu schorzeniach. Pozytywny wpływ na zdrowie ma już spożywanie ½ łyżeczki cynamonu dziennie.
Z racji tego, że cynamon należy do grupy termogeników, doskonale sprawdzi się w okresie odchudzania. Przyspiesza on bowiem przemianę materii i spalanie tłuszczu. Dodatkowo reguluje apetyt i uczestniczy w gospodarce węglowodanowej.
Właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze to naturalne cechy cynamonu, które zawdzięcza zawartym w sobie olejkom eterycznym. Chroni organizm przed różnymi schorzeniami poprzez zwiększanie zdolności immunologicznych. Dlatego z całą pewnością przyda się w okresie przeziębienia lub grypy, aby wzmocnić układ odpornościowy. Bez wątpienia znajdziemy go na liście naturalnych antybiotyków.
Doskonale radzi sobie również z profilaktyką dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego.
Badania wykazały nawet, że może hamować rozwój niektórych bakterii, w tym Listerii i Salmonelli.
Cynamon zawiera silne przeciwutleniacze. Są to substancje, które skutecznie eliminują z organizmu wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Naukowcy opisali aż 41 związków o właściwościach antyoksydacyjnych zawartych w tej przyprawie. Dowiedziono również, że aldehyd cynamonowy wykazuje działanie antynowotworowe i wspomaga walkę z rakiem jelita grubego.
Kolejną korzyścią zdrowotną ze stosowania cynamonu jest wspomaganie prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego oraz olejek cynamonowy są stosowane w zatruciach pokarmowych, oraz przy biegunkach. Wykazują one też korzystne działanie w zapobieganiu wrzodom żołądka oraz zaburzeniom jelitowym.
Cynamon jest powiązany ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, najczęstszej przyczyny przedwczesnej śmierci na świecie. Znaczącą obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów, a także obniża wysokie ciśnienie krwi.
Cynamon normalizuje poziom cukru we krwi. Obniża również poziom hemoglobiny glikowanej, zmniejszając ryzyko powikłań cukrzycy typu II. Dodatkowo składniki zawarte w ekstrakcie z cynamonu poprawiają wrażliwość na insulinę, dzięki wzrostowi transportu glukozy do wnętrza komórek. Dlatego przyprawa doskonale nadaję się do stosowania przy insulinooporności i schorzeń z nią powiązanych, takich jak PCOS czy zespół metaboliczny.
Cynamon zmniejsza reakcję zapalną i neutralizuje działanie histaminy w organizmie. Skutecznie zwalcza więc objawy alergii i łagodzi objawy astmy.
Ekstrakty zawarte w cynamonie chronią mikroflorę jamy ustnej przed bakteriami. Zapobiegają w ten sposób występowaniu próchnicy zębów, ubytków, infekcji jamy ustnej oraz nieświeżego oddechu. Najsilniejsze działania ma olejek cynamonowy i może on być stosowany jako płyn antybakteryjny do płukania jamy ustnej. Ponadto orzeźwia i odświeża, eliminuje nieprzyjemne zapachy bez konieczności stosowania środków chemicznych.
Olejek cynamonowy stosowany na skórę daje bardzo dobre efekty w leczeniu stanów zapalnych, obrzęków i bólu. Cynamon wykazuje właściwości antybakteryjne, dzięki czemu chroni skórę przed podrażnianiami, wysypkami i infekcjami.
Aldehyd cynamonowy oraz epikatechina mogą opóźnić wystąpienie objawów choroby Alzheimera, a nawet zapobiec jej pojawieniu się. Cynamon aktywuje białka neuroochronne, które bronią komórki mózgu przed mutacją i uszkodzeniem. Ponadto zmniejsza negatywne skutki stresu oksydacyjnego przez zatrzymanie zdolności autodestrukcji komórek.
Z powyżej analizy wynika, że cynamon ma wszechstronne zastosowanie i doskonale sprawdza się w wielu przypadkach. Jednak pomimo tylu korzyści nie jest polecany każdemu. Przede wszystkim cynamonu powinny unikać osoby chorujące na kamicę wątrobową oraz cierpiące na zaburzenia w obrębie woreczka żółciowego. Dlaczego? Powodem jest eugenol, który może zmieniać cechy żółci mającej wpływ na trawienie tłuszczy.
Mimo że nasza przyprawa pomaga zwalczać alergie, sama może być też alergenem. Dlatego u osób uczulonych na tę przyprawę mogą wystąpić zmiany atopowe w okolicach ust, dziąseł, czy dłoni.
Kobiety w ciąży powinny ograniczyć jego stosowanie w codziennej diecie, ponieważ zbyt duże ilości cynamonu mogą spowodować przedwczesny poród.
Jak wiadomo, dodatek cynamonu jest nieodzownym elementem wielu ciast i wypieków, jednak z powodzeniem można nim doprawić również herbatę, kawę, kompoty, koktajle, owsiankę, jogurty, owoce, omlety czy naleśniki.
Skuteczna dawka to zazwyczaj 1–6 gramów lub około 0,5–2 łyżeczek cynamonu dziennie.
Jak sam widzisz cynamon to nie tylko przyprawa dodająca oryginalnego aromatu, ale również jest naturalnych lekarstwem na wiele dolegliwości. Warto więc włączyć go do codziennej diety ze względu na jego dobroczynne i wszechstronne właściwości.
Przeczytaj także:
Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4888607/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097974/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10641152/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22882757/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16190627/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10077878/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25629927/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22536283/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22430697/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633804/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24019277/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901047/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18234131/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21538147/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21711570/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11506060/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9762007/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19930003/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17381386/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19433898/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23531502/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24946862/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3105590/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16253769/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12860272/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18260732/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8834832/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16710900/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22783715/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29702210/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31707126/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28444928/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27771918/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20924865/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854496/