Naturalne antybiotyki i rośliny lecznicze znajdują się w zasięgu ręki. Jesteśmy w stanie wyleczyć nimi nie tylko przeziębienie, ale również grypę i poważne infekcje. Ostatnimi czasy zostały zapomniane i wyparte przez apteczne preparaty, ale czy słusznie?
Czy wiesz jakie rośliny zasługują na miano naturalnego lekarstwa?
Antybiotyki służą do zabijania lub hamowania rozwoju bakterii. Niestety, współcześnie antybiotykoterapia nadużywana jest przez wielu ludzi, którzy już przy niegroźnych infekcjach biegną do lekarza po receptę. Apteczne specyfiki bowiem niosą za sobą mnóstwo skutków ubocznych. Dlatego po receptę warto udać się dopiero w ciężkich przypadkach choroby.
Dobrą alternatywą jest korzystanie z naturalnych roślin leczniczych, którymi ludzie zwalczali choroby przez wieki. W porównaniu z antybiotykami z aptecznej półki, działają nie tylko bakteriobójczo, ale również przeciwwirusowo. Dodatkowo nie niszczą naszej pożytecznej flory bakteryjnej, jak antybiotyki, lecz atakują wyłącznie patogeny.
Do najlepszych roślin leczniczych możemy zaliczyć:
Przyjrzyjmy się im jednak bliżej i sprawdźmy, jakie niezwykłe właściwości wykasuję te rośliny.
Czosnek to naturalny antybiotyk znany od wieków. Cieniony jest przez swoje niezwykłe właściwości lecznicze. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, a nawet przeciwpasożytnicze. Jest doskonałym lekarstwem w wielu schorzeniach.
Czosnek skutecznie wspomaga leczenie grypy, przeziębienia i infekcji układu oddechowego. Zasługą tego są zawarte w nim olejki eteryczne bogate w związki siarki. To one stanowią naturalne antybiotyki, niszczące nawet te bardzo niebezpieczne bakterie jak gronkowiec złocisty czy paciorkowiec.
Już jeden mały ząbek zawiera szereg dobroczynnych substancji, dlatego warto wprowadzić go w swoje menu.
Intensywny zapach czosnku zniwelujemy jedząc natkę pietruszki.
Cebula wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwpasożytncze i przeciwzakrzepowe. Badania wykazały, że może zwalczać potencjalnie niebezpieczne bakterie, takie jak E. coli czy S. aureus oraz hamować wzrost H. pylori — bakterii opornej na antybiotyki. Sprzyja również zdrowiu układu pokarmowego, przez co może poprawić funkcję odpornościową. Jest dobrym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Ze względu na działanie wykrztuśne często stosowana jest do sporządzania syropu na kaszel.
Cebula jest doskonałym źródłem prebiotyków, które wspomagają zdrowie układu pokarmowego, poprawiają równowagę bakteryjną w jelitach i wspomagają układ odpornościowy.
Korzeń chrzanu od dawna ceniony jest za swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
Jak wiadomo, spożywanie chrzanu powoduje pieczenie w zatokach, nosie i gardle. Zawiera wszak silne substancje, takie jak fitoncydy i lizozym. Wykazuje działanie wykrztuśne, więc doskonale sprawdzi się przy infekcjach dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli i uciążliwym kaszlu.
Pewne badanie, w którym brało udział ponad 1500 osób wykazało, że 80 mg suszonego korzenia chrzanu z dodatkiem innych ziół, było tak samo skuteczne, jak tradycyjny antybiotyk w leczeniu ostrych infekcji zatok i zapalenia oskrzeli.
Warto pamiętać, że chrzanu nie należy stosować w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.
Imbir również zasługuje na miano naturalnego lekarstwa. Ma on bowiem bardzo długą historię stosowania w różnych formach medycyny tradycyjnej i alternatywnej. Pełen jest składników odżywczych i związków bioaktywnych, które mają potężne korzyści dla organizmu. Jest niezastąpiony w walce z grypą i przeziębieniem. Może pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji, a także hamować wzrost wielu różnych rodzajów bakterii.
Według badań, świeży imbir może być skuteczny przeciwko syncytialnemu wirusowi oddechowemu (RSV), częstej przyczynie infekcji dróg oddechowych.
Ponadto, udowodniono jego silne działanie przeciwko bakteriom jamy ustnej związanym z zapaleniem dziąseł i przyzębia.
Roślina wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. W medycynie stosuje się w ją zaburzeniach i infekcjach przewodu pokarmowego oraz w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Ponadto potrafi neutralizować drobnoustroje sprzyjające powstawaniu płytki nazębnej.
Badania wykazują, że płyn do płukania jamy ustnej na bazie szałwii skutecznie zabija bakterie Streptococcus mutans, które są znane z powodowania ubytków zębów. Inne badanie potwierdziło, że olejki eteryczne zawarte w szałwii zabijają i zatrzymują rozprzestrzenianie się Candida albicans, grzyba, który może również powodować próchnicę.
Oregano, inaczej lebiodka pospolita to kolejne zioło wykazujące działanie lecznicze. Przypisuje się jej właściwości m.in. bakteriostatyczne i przeciwzapalne. Badania potwierdziły, że oregano jest skuteczne przeciwko 23 gatunkom bakterii. Oprócz tego oregano i jego składniki mogą również chronić przed niektórymi wirusami.
Zaskakujący może być fakt, że substancje zawarte w oregano takie jak tymol i karwakrol w najnowszych badaniach dezaktywowały 90% wirusa opryszczki pospolitej w ciągu zaledwie jednej godziny.
Ziele stosuje się również w zaburzeniach trawienia, przy nadmiernej fermentacji i wzdęciach oraz nieżytach żołądka i dwunastnicy. Pomaga w leczeniu biegunek działa odtruwającą i rozkurczowo.
Olejek eteryczny z tymianku posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Wykazuje silne działanie grzybobójcze. Jest powszechnie stosowany do zwalczania bakterii i wirusów. Często wykorzystuje się go jako naturalny środek na kaszel, a także świetnie sprawdzi się na problemy z oddychaniem.
Dodatkowo tymianek działa odkażająco, przeciwzapalnie i oczyszczająco na skórę, dlatego jest składnikiem wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej oraz w leczeniu łupieżu.
Niedawno nauka zaczęła potwierdzać to, co Hindusi wiedzieli od dawna — kurkuma naprawdę zawiera związki o właściwościach leczniczych.
Kurkuma działa silnie przeciwzapalnie. W rzeczywistości jest tak potężna, że dorównuje skuteczności niektórych leków przeciwzapalnych.
Uważana jest za bezpieczną, nietoksyczną i skuteczną alternatywę dla wielu konwencjonalnych leków ze względu na swoje niezwykłe właściwości terapeutyczne i wielorakie działanie na różne układy organizmu.
Jak sam widzisz, naturalne antybiotyki są łatwo dostępne i zapewne znajdują się w każdej kuchni. Ich działanie jest nieocenione w walce z bakteriami, wirusami, grzybami i pasożytami. Nie powodują takich skutków ubocznych jak preparaty apteczne, a wręcz przynoszą szereg korzyści. Warto zadbać o to, aby często trafiały na talerz, zwłaszcza w tych trudnych dla nas czasach.
Źródła: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29866009/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418209/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18814211/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23123794/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230520/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16618018/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19346022/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24077540/ https://www.dentalhypotheses.com/article.asp?issn=21558213;year=2015;volume=6;issue=1;spage=27;epage=30;aulast=Narayanan https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23646301/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24146611/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26668706/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21217792/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19594223/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12490959/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12676044/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25498616/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29567221/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21702293/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19127724/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2952980/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482221/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29271686/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23484421/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19783523/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4400296/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22890541/