Czy mięso jest zdrowe? Wzbogaca naszą dietę, czy raczej powoduje raka? Na takie pytania odpowiedź jest zawsze jedna: zależy.
Mięso nie jest szkodliwe, o ile nie jest spalone na wiór. Jest cennym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera również witaminy oraz minerały – podroby są prawdziwą bombą odżywczą.
Czerwone mięso nie powoduje cukrzycy, problemów z sercem czy zwiększonego ryzyka śmierci, co potwierdziły dwie ogromne meta-analizy.
Jednak ponownie zależy o jakim mięsie mówimy. Wędzonki zawierają azotany i azotyny, które w organizmie człowieka przekształcają się w nitrozoaminy.
Jeden ze związków nitrozoamin, streptozotocyna, ma działanie diabetogenne – czyli zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2. Jednym z winowajców gorszej gospodarki cukrowej jest również żelazo hemowe.
Wnioski jednej z meta-analizy z udziałem 614062 uczestników. Każde 50g kiełbasy, szynki lub parówek, zwiększa ryzyko choroby wieńcowej o 42%, a cukrzycy typu 2 o 51%. W tym samym badaniu, mięso bez dodatku konserwantów nie szkodziło sercu.
Czyli jeszcze raz – stopień przetworzenia decyduje, czy mięso szkodzi sercu i zwiększa ryzyko cukrzycy.
Ten komponent diety wysoko-białkowej pozwoli pozbyć się nadmiernych kilogramów. Białko cechuje się bowiem największym efektem termicznym oraz co ważne, zwiększa uczucie sytości.
Czerwone mięso nie powoduje cukrzycy, problemów z sercem czy zwiększonego ryzyka śmierci, co potwierdziły dwie ogromne meta-analizy.
U większości ludzi mięso nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi, podobnie jak inne produkty w diecie bogate w ten lipid. Powinny jednak uważać osoby z cukrzycą typu II, rodzinną hipercholesterolemią oraz genem ApoE4.
Kolejne badania potwierdzają tezę – szkodliwość mięsa zależna jest od sposobu przygotowania. Przetworzone przypalone mięso zwiększa ryzyko nowotworu, szczególnie odbytu i jelita grubego.
Jedno z badań pokazuje, że korelacja między nieprzetworzonym czerwonym mięsem, a nowotworem u kobiet nie występuje, a u mężczyzn wynik jest niespójny. Możemy wnioskować, że lekko gotowane mięso nie jest szkodliwe, w przeciwieństwie do przypalonego, przesmażonego.
Mięso jest dobrym wzbogaceniem zbilansowanej diety. Rezygnując z mięsa pojawia się niedobór witaminy B12, D oraz DHA – wtedy ważne jest odpowiednie dobranie suplementów.
Ludzie odnoszą korzyści zdrowotne z różnorodnych diet.
Szkodliwość mięsa zależna jest od sposobu przygotowania.
Spożywanie mięsa w umiarkowanych ilościach jest korzystne w celu łatwego zbilansowania diety.
Dbając o jakość mięsa, możemy bez obaw konsumować je w ilościach większych niż oficjalnie jest to zalecane. Zwróć jednak uwagę na jego pochodzenie oraz sposób obróbki termicznej.
Źródła:
Rohrmann S, et al. Meat consumption and mortality – results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. BMC Medicine, 2013.
Micha R, et al. Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes: A systematic review and meta-analysis. Circulation, 2010.
Weigle DS, et al. A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations. American Journal of Clinical Nutrition, 2005.
Westerterp-Plantenga MS. Protein intake and energy balance. Regulatory Peptides, 2008.
Leidy HJ, et al. The effects of consuming frequent, higher protein meals on appetite and satiety during weight loss in overweight/obese men. Obesity (Silver Spring), 2011.
Rong Y, et al. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. British Medical Journal, 2013.
Fernandez ML. Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 2006.
Alexander DD, et al. Meta-analysis of prospective studies of red meat consumption and colorectal cancer. European Journal of Cancer Prevention, 2011.
Alexander DD, et al. Red meat and colorectal cancer: a critical summary of prospective epidemiologic studies. Obesity Reviews, 2011.
Hermann W, et al. Vitamin B-12 status, particularly holotranscobalamin II and methylmalonic acid concentrations, and hyperhomocysteinemia in vegetarians. American Journal of Clinical Nutrition, 2003.
Rosell MS, et al. Long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids in plasma in British meat-eating, vegetarian, and vegan men. American Journal of Clinical Nutrition, 2005.
Craig WJ, et al. Nutrition concerns and health effects of vegetarian diets. Nutrition in Clinical Practice, 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23001745