Czasami wieczorem przychodzi nieodparta ochota na coś słodkiego. Przybywam z pomocą i proponuję słodki, węglowodanowo-tłuszczowy posiłek, który spokojnie możesz zjeść na dobry sen 😉
Zobacz jak szybko zrobić czekoladowy pudding z ryżem na mleku kokosowym.
Czekoladowy pudding z ryżem na mleku kokosowym:
- 100g mleczka kokosowego (10 łyżek, ok 1/2 szklanki)
- 1/3 paczki ryżu basmati
- 1 łyżka kakao (lub karobu)
- 5 orzechów pekan
- 5 orzechów brazylijskich
- pół garści żurawiny
- garstka płatków migdałowych
- ewentualnie erytrytol jeśli będzie za mało słodkie
Porcję oczywiście możesz dostosować do swoich potrzeb.
Wykonanie:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Do garnuszka/rondelka wlej mleczko kokosowe i lekko je podgrzej.
- Dodaj kakao, ugotowany ryż i mieszaj całość przez chwilę.
- Całośc z garnuszka przełóż do miski, posyp dodatkami.
Smacznego!
Porcja zawiera:
Energia: 650 kcal
Białko: 10,8 g
Tłuszcz: 44,7 g
Węglowodany: 55,4 g
Błonnik: 4,9 g