Nadeszła jesień, a wraz z nią rozpoczął się sezon przeziębień. Szczególnie teraz warto wzmocnić organizm. Najpowszechniej zalecaną przy infekcjach substancją wspomagającą jest witamina C. Czy rzeczywiście pomaga ona skrócić czas przeziębienia? Poznaj jej właściwości i dowiedz się w jakich produktach możesz ją znaleźć.
Kwas askorbinowy jako aktywator enzymów jest niezbędny w przebiegu wielu procesów metabolicznych. Organizm ludzki nie potrafi wytworzyć tego związku, dlatego konieczne jest jego dostarczanie z pożywieniem. Działanie witaminy C jest różnokierunkowe.
Po pierwsze jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami tlenowymi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych. Ponadto może łagodzić nieprzyjemne objawy uboczne radioterapii.
Witamina C zapewnia także sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego. Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i zmniejsza ich przepuszczalność. Hamuje tworzenie się sińców, powstrzymuje krwawienie dziąseł. Obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i chorobą wieńcową. Zwiększa również wchłanianie żelaza, przeciwdziałając w ten sposób anemii.
Witamina C uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna. Ułatwia więc gojenie się ran i złamań oraz pozwala zachować młodzieńczy wygląd skóry.
Kwas askorbinowy polepsza odżywienie soczewki oka, normalizuje wytwarzanie płynu łzowego. Przypuszcza się nawet, że może zahamować rozwój zaćmy.
Witamina C jest także ważna dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, ponieważ uczestniczy w produkcji hormonu stresu wytwarzanego w nadnerczach. Podczas stresu zwiększa się na nią zapotrzebowanie, ponieważ napięcie nerwowe zwiększa jej wydalanie z organizmu.
Słynny biochemik Linus Pauling uważał, że witamina C może leczyć wiele schorzeń, od infekcji wirusowych po nowotwory. Czy miał rację?
Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat nie udało się potwierdzić, czy witamina C ma znaczący wpływ na częstość występowania przeziębień. Metaanaliza 29 badań, w których brało udział łącznie 11,306 uczestników wykazała, że suplementacja 200 mg lub więcej witaminy C nie zmniejsza częstości infekcji.
Wyjątkiem była grupa uczestników maratonów, narciarzy i żołnierzy przebywających w bardzo niskich temperaturach lub poddanych intensywnemu wysiłkowi fizycznemu, u których zaobserwowano 50% zmniejszenie występowania przeziębień przy zażywaniu 2 g witaminy C dziennie.
Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat nie udało się potwierdzić, czy witamina C ma znaczący wpływ na częstość występowania przeziębień.
Mimo że kwas askorbinowy nie chroni bezpośrednio przed wystąpieniem infekcji, może zmniejszać nasilenie i czas trwania przeziębienia. Witamina C jest skoncentrowana w komórkach odpornościowych. Jej ilość w osoczu oraz w leukocytach drastycznie spada podczas przeziębienia lub stresu. Stwierdzono, że jej suplementacja wspomaga komponenty układu odpornościowego, takie jak komórki natural killers oraz limfocyty.
Kwas askorbinowy aktywizuje nasz system immunologiczny, pobudzając wzrost i sprawność limfocytów typu T i B, które zwalczają atakujące nas mikroorganizmy. Następuje również wzrost ilości interferonu, co może skutkować skróceniem czasu trwania infekcji.
Kwas askorbinowy wyizolowany z owoców i warzyw to ta sama substancja chemiczna co kwas askorbinowy uzyskany syntetycznie. Jednakże, witamina C pochodząca z naturalnych produktów jest najlepiej przyswajalna i jest aż 3-5 razy bardziej aktywna niż syntetyczna. A dzieje się tak za sprawą towarzyszących jej w produktach związków roślinnych, które chronią ją przed rozkładem i potęgują jej działanie. Do związków tych należą polifenole oraz karotenoidy.
Witamina C jest bardzo wrażliwa na światło, wysoką temperaturę i powietrze. Biorąc pod uwagę, że jest ona bardzo nietrwała, czasem warto sięgać po suplementację. Zwłaszcza gdy zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę drastycznie wzrasta i nie jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowania tylko z żywności. Należy jednak pamiętać, że suplementy nie powinny stanowić podstawy, a jedynie uzupełnienie diety.
Suplementacja witaminy C może być przydatna zwłaszcza dla cukrzyków typu 2, osób chorujących na RZS, nowotwory, podczas stresu, u rekonwalescentów lub w celu prewencji chorób układu krążenia i zaćmy.
Należy jednak pamiętać, że suplementy nie powinny stanowić podstawy, a jedynie uzupełnienie diety.
Zawartość witaminy C > 500 mg/100 g:
Zawartość witaminy C 100-500 mg/ 100 g:
Zawartość witaminy C 50-100 mg/ 100 g:
Źródła:
http://ajcn.nutrition.org/content/69/6/1086.short http://www.lipoid-kosmetik.com/sites/default/files/files/PDF/en/Technical_Papers_Publikationen/13f_StimulationofCollagenProductioninHumanFibroblasts.pdf https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub3/abstract http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0020168 http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=1180642 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26541605 https://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-c-ascorbic-acid https://www.researchgate.net/publication/303784212_Witamina_C_-_budowa_wlasciwosci_funkcje_i_wystepowanie_Vitamin_C_-_structure_properties_occurrence_and_functions http://www.czytelniamedyczna.pl/2528,natura-niedoceniane-zrodlo-kwasu-askorbinowego.html