Co lepiej ograniczyć, by zredukować masę ciała? Tłuszcz czy cukier?
W wielu pracach wykazano korzystny wpływ diety niskowęglowodanowej na utratę masy ciała – lepszy niż w przypadku diet niskotłuszczowych.
Szczegółowa analiza 17 badań nie tylko potwierdziła te informacje, ale również wykazała mniejsze ryzyko chorób serca, w porównaniu do ograniczania tłuszczu!
Szczególnie korzystny wpływ diet niskowęglowodanowych mogą odnotować osoby z syndromem metabolicznym, z otyłością trzewną i ryzykiem cukrzycy.
Diety niskowęglowodanowe lepiej kontrolują poziom cukru we krwi – zarówno u osób z cukrzycą typu 1 i 2. Ograniczanie węglowodanów poprawia leczenie cukrzycy!
W wielu pracach wykazano korzystny wpływ diety niskowęglowodanowej na utratę masy ciała.
W jednym z badań grupa ograniczająca węglowodany straciła prawie dwa razy tyle na wadze, co grupa ograniczająca tłuszcz. Tłuszcz brzuszny zmniejszył się o 20%, w porównaniu do drugiej grupy – 12%.
Dodatkowo, diety niskowęglowodanowe zezwalają na nieograniczone spożywanie tłuszczu i białka. Stąd jest tendencja do zmniejszenia apetytu – a to wymusza mniejszy pobór kalorii, co również wykazano w badaniach.
Wiele badań wskazuje na to, że dieta z ograniczeniem węglowodanów jest skuteczniejsza w redukcji masy ciała. Zmniejsza również ryzyko chorób serca.
Źródła:
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/12761364
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/15148063
http:// press.endocrine.org/doi/ full/10.1210/jc.2002-021480
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/20679559
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/19082851
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/12761365
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/17971178
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/17228046
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/16129086
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/26485706
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/25287761
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/26965765
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/26224300