Omlet to świetny pomysł na posiłek w każdej części dnia. Co najlepsze można go łatwo zabrać ze sobą, jeśli istnieje taka potrzeba.
Tym razem zachęcamy do skorzystania z przepisu na omlet na słodko z jabłkami i cynamonem oraz orzechami. Moim zdaniem to świetny posiłek potreningowy.
Omlet na słodko:
- 2 jaja
- banan
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- szczypta sodki
- szczypta cynamonu
- łyżka erytrytolu
- ewentualnie troszkę wody gazowanej jeśli ciasto będzie za gęste
- łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego do smażenia
- 1 małe jabłko
- 5 orzechów pekan
Wykonanie:
- Zblenduj wszystkie składniki prócz oleju i wody
- Jeśli zajdzie potrzeba dodaj wody i zblenduj całośc ponownie.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Wylej masę na patelnię.
- Smaż omlet na bardzo małym ogniu.
- Obierz i pokrój jabłko.
- Gdy omlet po jednej stronie będzie już ścięty, spróbuj przerzucić go na drugą stronę.
- Przenieś omlet na talerz, ułóż pokrojone jabłka, posyp cynamonem i orzechami.
Smacznego!
Porcja zawiera:
Energia: 595 kcal
Białko: 17,1 g
Tłuszcz: 36,8 g
Węglowodany: 53,0 g
Błonnik: 4,6 g