Osoby, które zaczynają przygodę z dietą i chcą zredukować tkankę tłuszczową, w pierwszej kolejności drastycznie obcinają kalorie. Niestety nasze ciało odczuwa każdą zmianę i dieta niskokaloryczna może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Oto kilka z nich:
Badania wskazują, że na diecie niskokalorycznej organizm spala o 23% mniej kalorii.
Dodatkowo taki stan rzeczy może się utrzymywać długi czas po zaprzestaniu diety.
Jest to jeden z powodów, dlaczego 80% ludzi odzyskuje swoją wcześniejszą wagę po zakończeniu takiej restrykcji żywieniowej.
Jedną z przyczyn spowolnienia metabolizmu przez dietę jest utrata masy mięśniowej, która jak wiemy jest ,,żarłoczna”.
Niedobór energii z pożywienia może powodować zmęczenie. Ciężej również uzupełnić przy małych porcjach swoje zapotrzebowanie odżywcze.
Badania wskazują, że na diecie niskokalorycznej organizm spala o 23% mniej kalorii.
Przykładowo, dieta niskokaloryczna może nie dostarczać odpowiedniej ilości folianów, witaminy B12 czy żelaza, co doprowadza do zmęczenia.
Według badań, restrykcja kaloryczna prowadzi do wielu innych niedoborów:
Wzrost poziomu estrogenu i hormonu luteinizującego (LH) jest konieczny do wystąpienia owulacji.
Co ciekawe, badania wykazują, że poziom LH jest częściowo zależny od liczby kalorii w diecie. Niedobór energetyczny zmniejsza również ilość estrogenu.
Dieta niskokaloryczna może nie dostarczać odpowiedniej ilości folianów, witaminy B12 czy żelaza, co doprowadza do zmęczenia.
Objawy zmniejszonej płodności może obejmować nieregularne cykle lub ich brak. Jest to powszechne u kobiet, które już jedzą mniej o 22-42% niż swoje zapotrzebowanie kaloryczne.
Dieta niskokaloryczna obniża poziom estrogenu i testosteronu. Te dwa hormony są niezbędne do tworzenia się kości. Hamują również rozpad tkanki kostnej. Niedobór tych dwóch hormonów powoduje słabsze kości. Jest to o tyle niebezpieczne, gdyż zwiększa ryzyko złamań i jest często nieodwracalne.
Badania wykazują, że dieta niskokaloryczna obniża odporność, zwłaszcza w połączeniu z aktywnością fizyczną.
Przykładowo, według jednego badania, sportowcy dyscyplin, gdzie wymagane są „chudsze” sylwetki tj. boks czy gimnastyka, chorowali prawie dwukrotnie częściej w porównaniu do reszty sportowców.
Jeżeli chodzi o redukcję tkanki tłuszczowej, kluczem do sukcesu jest cierpliwość i mądre podejście do diety. W przypadku zwykłych osób, złym pomysłem jest głodzenie się na diecie niskokalorycznej. Jest to nieprzyjemne, powoduje problemy zdrowotne i często osiągnięte rezultaty są nietrwałe.
Lepszym sposobem dla większości osób jest naturalne zmniejszenie podaży kalorii w diecie poprzez rotację makroskładnikami np. rotacje węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe śniadania.
W dzisiejszych czasach znamy wpływ odżywiania na biochemię naszego organizmu. Dlatego możemy być syci, jednocześnie spalając tkankę tłuszczową.
Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27136388 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23404923 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673773/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673773/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3943438/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3984927 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7632212 https://www.nap.edu/read/11537/chapter/37 https://www.nap.edu/read/11537/chapter/26 https://www.nap.edu/read/11537/chapter/19 https://www.nap.edu/read/11537/chapter/14 https://www.nap.edu/read/11537/chapter/32 https://www.nap.edu/read/11537/chapter/20 https://www.nap.edu/read/11537/chapter/31 https://www.nap.edu/read/11537/chapter/17 https://www.nap.edu/read/11537/chapter/38 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9451615 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12519869 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25352438 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18486582 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14974441 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15231009 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901252/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3971652/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23415825 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23536179 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24022502 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18185032 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19846424