Dieta Hashimoto – jak wygląda odżywianie w tej chorobie? Jaka dieta w chorobie Hashimoto będzie odpowiednia?
Przede wszystkim wyjaśnijmy sobie czym jest choroba Hashimoto i skąd się bierze.
Dla przypomnienia – tarczyca jest gruczołem w kształcie motyla przymocowanym do przedniej części tchawicy. Jest ona odpowiedzialna za regulację metabolizmu, wzrostu, temperatury i poziomu energii.
Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, przez którą organizm tworzy przeciwciała atakujące własne komórki tarczycy. Prowadzi to do obniżenia produkcji hormonów, a w konsekwencji do niedoczynności tarczycy. Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności.
Przy każdej chorobie autoimmunologicznej układ odpornościowy stworzony po to, by atakować zarazki, mylnie atakuje samego siebie. Hashimoto jest nazywane również przewlekłym zapaleniem tarczycy.
Tarczyca jest odpowiedzialna za regulację metabolizmu, wzrostu, temperatury i poziomu energii.
Przyczyny nie są do końca znane. Wiadomo że choroba występuje siedmiokrotnie częściej u kobiet, szczególnie u kobiet w ciąży. Ryzyko jest znacznie większe, jeżeli ktoś z rodziny obciążony jest chorobą autoimmunologiczną taką jak:
Objawy są szerokie i obejmują takie symptomy jak:
Dodatkowo, często współistnieją inne komplikacje związane z Hashimoto:
Co ważne, Hashimoto można mieć na wiele lat przed zauważeniem objawów. Choroba może rozwijać się przez długi czas, zanim spowoduje zauważalne uszkodzenie tarczycy.
Jak żyć z Hashimoto? Przede wszystkim odpowiednia dieta stanowi kluczową wartość w przebiegu choroby.
Najważniejsze kwestie jakie należy zaplanować w strategii żywieniowej to:
Uważa się, że niektóre diety są korzystne dla osób cierpiących na chorobę Hashimoto:
Wynika to z faktu, że diety te wykluczają pokarmy mogące wywołać reakcje autoimmunologiczne (wysokoprzetworzona żywność, zboża, produkty mleczne).
Odpowiednia dieta stanowi kluczową wartość w przebiegu choroby.
Wiadomo więc, czego nie jeść przy Hashimoto. Dodatkowo często wyklucza się produkty, które mogą powodować alergie pokarmowe. Najczęściej są to jaja kurze, orzechy i drożdże.
Eliminuje się również warzywa psiankowate, które również mogą powodować autoagresję. Warzywa psiankowate to m.in:
Produkty wskazane przy Hashimoto zawiera protokół autoimmunologiczny (AIP) czyli system odżywiania, który eliminuje wszystkie produkty mogące wywołać odpowiedź autoimmunologiczną. Z powodów wielu wykluczeń proponuje się, by protokół był przestrzegany tylko przez określony czas. Po zrobieniu ponownych badań kontrolnych, które wykazują poprawę – można powoli wprowadzić produkty potencjalnie alergenne oraz warzywa psiankowate (ważna jest wtedy obserwacja organizmu).
Pomimo powyższych wskazówek, należy pamiętać ze jest to kwestia ściśle indywidualna – u każdej osoby przebieg choroby jest na innym etapie, są różne produkty alergizujące, inny poziom stanu zapalnego i wiele innych czynników.
Dlatego nie ma gotowych rozwiązań, ponieważ „dieta hashimoto” to pojęcie uniwersalne, które należy dostosować indywidualnie do każdej osoby.
Niemniej każda strategia żywieniowa ma cechę wspólną czyli eliminacja produktów mogących wywołać odpowiedź autoimmunologiczną.
Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26026392 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cen.12066 https://www.thyroid.org/hashimotos-thyroiditis/ www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(09)00027-2/fulltext https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-disease/hashimotos-disease niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hashimotos-disease share.upmc.com/2016/04/pros-cons-paleo-diet/ https://achs.edu/resource/theses-and-capstone-projects/woody.pdf