Deser z kaszy jaglanej z mleczkiem kokosowym to świetny sposób na podbicie kalorii w diecie osób budujących masę ciała. Nie są to jednak „puste kalorie„, ponieważ deser przy okazji jest treściwy i ma wysoką wartość odżywczą.
• 50 g kaszy jaglanej
• 400 ml mleczka kokosowego
• 80 g daktyli suszonych
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• owoc granatu do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę jaglaną opłukaj bieżącą wodą na sitku. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki wody i wsyp do niej kaszę. W połowie gotowania do kaszy dodaj pokrojone daktyle i wymieszaj. W trakcie gotowania, kiedy zacznie ubywać wody, dodaj mleczko kokosowe i gotuj tak długo, aż kasza będzie bardzo miękka (w sumie ok. 20 minut). Połowę ugotowanej porcji wymieszaj z kakao. Nakładaj kaszę warstwami do naczynia. Z wierzchu udekoruj np. wiórkami kokosowymi i owocem granatu.
1 porcja zawiera: Energia: 761,4 kcal Białko: 10 g Tłuszcz: 52,1 g Węglowodany: 63,1 g