Czy warto jeść ryby? Są źródłem dobrych tłuszczów, czy raczej toksycznej rtęci?
Według badań, ludzie którzy regularnie spożywają ryby, mają mniejsze ryzyko zawału serca, udaru i zgonów z powodu choroby serca.
Związane jest to z kwasami omega 3 korzystnie oddziałującymi na zdrowie naszego serca. Warto więc przynajmniej raz w tygodniu skusić się na rybę, zwłaszcza tłustą, gdyż zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega 3.
Nie warto kupować łososia z półek sklepowych. Jest hodowany co znacznie zmniejsza jego wartości odżywcze.
Nie polecam również ryb długo żyjących takich jak tuńczyk, marlin czy miecznik ze względu na zanieczyszczenie rtęcią. Te gatunki powinniśmy spożywać w umiarze. Jest to kwestia indywidualna, zależna od sprawności usuwania toksyn z organizmu – jak ją sprawdzić, możecie przeczytać w artykule Kwas foliowy w ciąży.
Według badań, ludzie którzy regularnie spożywają ryby, mają mniejsze ryzyko zawału serca, udaru i zgonów z powodu choroby serca.
Nie kupuj również ryb w opakowaniach. Jednak, gdy jesteś w supermarkecie, a nie chce Ci się przyrządzać ryby, najsensowniejszą opcją jest filet z makreli, gdzie z tyłu opakowania jest jasno określony obszar połowu. Mimo dużej zawartości soli, przy odpowiednio zbilansowanej diecie bogatej w warzywa nic nam nie grozi.
Smażenie ryb powinno być ostatecznością – zamiast tego wskazane jest gotowanie na parze lub w przypadku śledzi czy sushi – spożycie na surowo. Dzięki temu można ograniczyć peroksydację lipidów, czyli utlenianie tłuszczów szkodliwe dla zdrowia.
Jak to bywa w dietetyce, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od naszego organizmu, jak i również od ryb jakie kupujemy. Niemniej jednak nieprzetworzone ryby są świetnym źródłem omega 3, które korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jeżeli nie ma przeciwwskazań, warto chociaż raz w tygodniu umieścić rybę na swoim talerzu.
Źródła:
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/22682084
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/21914258
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/23112118
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/24405571
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/19064523