Czerwone banany pochodzą z południowo-wschodniej Azji i stanowią część ponad 1000 odmian tego owocu.
Smakowo są podobne do zwykłych bananów, choć da się wyczuć malinowy posmak.
Dostarczają wiele niezbędnych składników odżywczych, przez co niosą ze sobą wiele korzyści.
Dlatego w tym artykule określimy właściwości zdrowotne czerwonych bananów na podstawie badań naukowych.
Zawartość składników jest zbliżona do standardowych bananów. Są więc bogate w potas, witaminę B6, C, a także błonnik.
Jeden mały czerwony banan (100 g) zawiera:
Jak widać, wartości są imponujące, szczególnie, że mówimy lakonicznie o „bananie na dwa gryzy”.
Przeciwutleniacze to związki, które zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym przez zwalczanie nadmiaru wolnych rodników.
Dzięki temu redukują ryzyko wielu chorób przewlekłych. Czerwone banany zawierają karotenoidy, witaminę C, a także antocyjany, powiązane ze zmniejszonym ryzykiem choroby wieńcowej.
Czerwone banany zawierają karotenoidy – związki, które odpowiadają za ich kolor.
Jeden z karotenoidów, luteina, zapobiega związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD) nawet o 26%. Z kolei beta-karoten konwertowany jest na witaminę A (retinol), która bezpośrednio odpowiada za kondycję naszego wzroku. Co ważne, czerwone banany, spośród wszystkich odmian, dostarczają największe ilości tego związku.
Potas to główny składnik mineralny, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi. W jednym małym bananie dostarczymy 9% dziennego zapotrzebowania na tę substancję.
Przegląd 22 kontrolowanych wykazał, że dieta bogata w potas wiąże się ze spadkiem skurczowego ciśnienia krwi o 7 mm Hg, a efekt jest szczególnie widoczny u osób z nadciśnieniem.
Czerwone banany zawierają karotenoidy, witaminę C, a także antocyjany.
Jednakże potas nie jest jedynym kluczem do sukcesu – niemniej ważny jest magnez, którego również znajdziemy w czerwonym bananie.
Inny przegląd 10 badań wykazał, że każde 100 mg magnezu obniża ciśnienie krwi o 5%.
Choć badania nie obejmowały bezpośrednio czerwonych bananów, śmiało możemy wywnioskować prozdrowotne efekty. Te owoce w synergistyczny sposób wpływają na ciśnienie krwi, obniżając nadmierny poziom.
Witamina B6 i C to podstawowe związki, które wzmacniają odporność.
Odpowiednio 28% i 9% dziennego zapotrzebowania w małym czerwonym bananie to pokaźna ilość, przyczyniająca się do silniejszej odporności i mniejszego ryzyka infekcji.
Warto podkreślić, że nawet marginalne niedobory tych witamin mogą się wiązać z zachorowaniem, dlatego spożycie warzyw i owoców jest kluczowe w kontekście układu odpornościowego.
Czerwone banany zawierają inulinę, a także fruktooligosacharydy – rodzaj prebiotycznego błonnika, przyczyniającego się do prawidłowej mikroflory jelitowej.
Spożycie czerwonych bananów promuje regularny ruch jelit, zmniejszenie stanu zapalnego, stymulowanie wzrostu bakterii prebiotycznych, a także zmniejszenie wzdęć i zaparć.
Obie odmiany są dobrymi źródłami węglowodanów i błonnika. Niemniej czerwone banany zawierają więcej witaminy C, przeciwutleniaczy, a także posiadają niższy indeks glikemiczny. Ponadto, według subiektywnych opinii, są nieco słodsze i smaczniejsze.
Jednakże należy pamiętać, że różnice nie są zasadnicze i nie ma zauważalnej różnicy dla zdrowia w tym, którego wyboru dokonamy.
Czerwone banany to owoce bogate w przeciwutleniacze oraz błonnik. Stanowią cenny dodatek do posiłków lub przekąsek.
Mogą przyczyniać się do prawidłowego ciśnienia krwi, dobrego wzroku, silniejszej odporności, a także lepszej kondycji jelit.
W porównaniu do żółtych bananów nie wykazują drastycznych różnic w aspekcie zdrowotnym. Warto jednak poeksperymentować i spróbować czasem czegoś nowego!
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23558164
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26039623
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28411894
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28476161
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22051430
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28873516
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23571649
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21899805
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20200262
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28873516
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29731617
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30277799
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099763
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25157026
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28367454
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18393435
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21524710
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30322146
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23912083
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27872791
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18835944/