Czy aspartam jest szkodliwy? Szeroki przegląd badań!

Czy aspartam jest szkodliwy?

Aspartam jest najbardziej kontrowersyjnym słodzikiem. Uważa się, że powoduje problemy zdrowotne, takie jak bóle głowy, otyłość, a nawet nowotwory.

Z drugiej jednak strony, organy odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności uważają, że aspartam nie jest niebezpieczny. By stwierdzić, czy aspartam jest szkodliwy, dowiedzmy się co to w ogóle jest.

Czym jest aspartam?

Aspartam jest sztucznym słodzikiem, określanym na opakowaniach jako E951.

Jest białkiem, złożonym z dwóch aminokwasów – fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. Żeby był słodki, węglowodór dołącza się do fenyloalaniny.

Pobudza kubki smakowe na języku, w taki sam sposób jak cukier.

Gdzie się znajduje?

Można go znaleźć zwłaszcza w „bezcukrowych” gumach do żucia, napojach, słodyczach, a także w ciastach i płatkach śniadaniowych.

czy aspartam jest szkodliwy

W żołądku aspartam zostaje rozbity do:

  • fenyloalaniny (aminokwasu)
  • metanolu (cząsteczki alkoholu)
  • kwasu asparaginowego (aminokwasu)

To te związki wywołują wszelkie skutki zdrowotne aspartamu.

Dlatego by zrozumieć, czy aspartam jest szkodliwy, przyjrzyjmy się całej trójce:

Fenyloalanina

Jest to najzwyczajniej w świecie aminokwas, który normalnie uzyskujemy z dietą.

Najbogatszym źródłem fenyloalaniny są pokarmy o wysokiej zawartości białka – mięso, ryby, jaja, orzechy, strączki. Aspartam w porównaniu do tych grup spożywczych, zawiera bardzo małe ilości fenyloalaniny.

Dlatego ten składnik aspartamu możemy uznać jako nieszkodliwy. Wyjątkiem są osoby, które cierpią na rzadką chorobę genetyczną – fenyloketonurię. Te osoby powinny unikać żywności o wysokiej zawartości fenyloalaniny, zwłaszcza w okresie dojrzewania.

Metanol

Metanol jest toksyczną substancją.

Jest problemem zdrowotnym, gdy jest spożywany w nadmiernych ilościach. Może się to zdarzyć podczas konsumpcji nieprawidłowo parzonych napoi alkoholowych własnej roboty.

W diecie głównym źródłem metanolu są owoce, warzywa, kawa i soki.
czy aspartam jest szkodliwy

Metanol, który powstaje podczas rozkładu aspartamu, jest malutką częścią całkowitego dziennego spożycia.

Z tego powodu ponownie nie można uznać, że metanol jest tutaj dużym problemem zdrowotnym.

Kwas asparaginowy

Kwas asparaginowy jest naturalnie występującym aminokwasem, tak samo jak fenyloalanina.

Jest jednym z najbardziej powszechnych aminokwasów, wytwarzany również przez organizm człowieka.

Jako część białka, kwas asparaginowy ponownie znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak mięso, ryby czy jaja.

I ponownie – aspartam stanowi bardzo ubogie źródło tego aminokwasu, w porównaniu do normalnej żywności.

Dlatego więc nie można tutaj mówić o żadnej szkodliwości dla zdrowia.

Więc czy aspartam jest szkodliwy?

Wiele stron internetowych oraz gazet obwinia aspartam o wiele dolegliwości. Niestety większość z nich nie jest potwierdzona przez naukę.

Przyjrzyjmy się najpopularniejszym twierdzeniom oraz sprawdźmy, co na ten temat mówią badania.

Aspartam powoduje raka!

Badania, które wykazują że aspartam może powodować raka, zostały przeprowadzone na zwierzętach.

Jednak naukowcy krytykowali te badania za źle dobrane metody oraz niezbyt duże znaczenie u ludzi.

Jedynie jedno badanie stwierdziło słabe połączenie u mężczyzn, pomiędzy rakiem a spożyciem aspartamu.

W wielu innych badaniach obserwacyjnych takiego związku nie znaleziono.

Według opinii naukowców, stwierdzono że nie ma dowodów na to, że aspartam powoduje raka.

Aspartam wpływa źle na funkcje umysłowe!

Jedno badanie pokazuje, że aspartam może prowadzić do problemów psychicznych.

Jak to niestety bywa, praca ta została skrytykowana za niepoparte spekulacje i nieprawdziwe informacje.

czy aspartam jest szkodliwy

W badaniach u dorosłych ludzi, aspartam nie ma żadnego wpływu na zachowanie, funkcje umysłowe i nastrój.

U dzieci wyniki również były podobne.

Tylko jedno badanie podało negatywne skutki u osób cierpiących na depresję. Podawano im aspartam w kapsułkach.

Aspartam powoduje przybieranie na wadze!

Ta teza jest skrajnie niedorzeczna.

Aspartam jest słodzikiem niskokalorycznym. Wykorzystywany jest przez ludzi by poczuć słodycz, ograniczając jednocześnie spożycie cukru.

Większość badań wskazuje, że zastąpienie cukru aspartamem może być dobrym krokiem, by zapobiegać przybraniu na wadze w przyszłości.

Aspartam powoduje bóle głowy!

Aspartam jest bardzo przebadaną substancją. Z racji tego znajdziemy również prace badające wpływ na bóle głowy.

Większość z nich nie znalazła powiązania.

Zaledwie jedno badanie wykazało, że częstość bólów głowy znacznie wzrosła, ale nie było wpływu na nasilenie bólu lub czas jego trwania.

Podsumowanie

Aspartam jest bardzo przebadanym dodatkiem do żywności.

Sumując wszystkie badania, nie ma dobrych dowodów, że aspartam jest szkodliwy.

Prawie każde badanie nie stwierdzało negatywnych skutków, z wyjątkiem osób, które uważały się za „wrażliwe” na aspartam.

Dlatego jeżeli czujesz że masz niepożądane reakcje, po prostu wyklucz aspartam ze swojej diety.

Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9814366
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157508000574
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9267548
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19846293
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9719404
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23891579
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25786106
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12180494
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20886530
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16507461
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2430246/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23097267
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16985027
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15367404
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-3010.2006.00564.x/abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2349932
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15367404
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17684524
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9734727
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2347957
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2303661
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8117231
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3575461
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3674234
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7505423
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2666476
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1694294
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8277950
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8373935
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7614911
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7506878
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25786106
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1579221
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3657889
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7936222
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3277925

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *