Wysoki poziom trójglicerydów to plaga dzisiejszych czasów…
Najczęstszą przyczyną jest spożywanie dużej ilości węglowodanów, w połączeniu z siedzącym trybem życia.
Norma funkcjonalna to wynik poniżej 100mg/dl.
Podstawą jest zmiana stylu życia oraz sposobu odżywiania.
Okazuje się jednak, że istnieje bardzo pomocna substancja – omega 3.
Wszystkie korzyści wynikające z suplementacji omega 3, opisywałem tutaj.
Te kwasy tłuszczowe mają wiele prozdrowotnych właściwości.
Między innymi działają przeciwzapalnie, podnoszą HDL, są dobre dla mózgu oraz co ważne – redukują poziom trójglicerydów we krwi, co wykazało wiele badań.
Przykładowo, w przeglądzie 18 prac, w których uczestniczyło ponad 800 diabetyków, przyjmowanie dużych ilości omega 3 (od 3 do 18g) znacząco obniżyło poziom trójglicerydów.
Okazuje się więc, że w połączeniu z odpowiednią dietą i stylem życia, prosta suplementacja omega 3 może dać wymierne korzyści.
Źródła:
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/25515553
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/26666303
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/22113870
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/25147070
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/10977042