Paleo donaty cynamonowe to świetna przekąska, gdy mamy ochotę na słodkie wypieki. Co prawda Tłusty Czwartek już dawno za nami, ale jestem pewna, że wiele osób da się skusić na taką zdrowszą odmianę pączusiów 🙂 Ten ciekawy przepis znalazłam w książce Williama Davisa „Dania bez pszenicy w 30 minut”, którą przy okazji polecam. Od siebie dodałam jeszcze polewę chałwową. Łatwo, szybko i przyjemnie! 🙂
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Natłuść blaszkę do pieczenia donatów (można również użyć zwykłe foremki do muffinów i na środku ciasta wydrążyć dziurkę). W kubku wymieszaj len mielony z zimną wodą i wstaw do zamrażarki na 5 minut.
W dużej misce połącz mąkę kokosową, wiórki kokosowe, ksylitol, cynamon i sodę oczyszczoną. Dodaj olej kokosowy i starannie wymieszaj. Wyjmij len z zamrażarki, wbij do niego jajko, wymieszaj i wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj dokładnie ciasto i przełóż do foremek. Piecz ok. 15 minut, do momentu gdy donaty lekko stwardnieją, a ich brzegi będą złociste. Przestudź w blaszce ok. 10 minut.
Polewa chałwowa:
W rondelku roztop olej kokosowy, dodaj mleczko kokosowe i podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodaj pokruszoną chałwę i mieszaj całość, aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dodaj ksylitol. Donaty polej ciepłą polewą.
1 donat (bez polewy) zawiera: Energia: 189 kcal Białko: 2 g Tłuszcz: 15 g Węglowodany: 15 g