Chciałbym poruszyć temat popularnego systemu żywieniowego IF – Intermittent Fasting czyli okresowej głodówki. Polega on na ustaleniu sobie okna żywieniowego i postu, w zależności w ile czasu jesteśmy w stanie zmieścić nasze całe zapotrzebowanie energetyczne.
Przykładowy intermittent fasting – na początku możemy rozpocząć 16 godzinnym postem i 8 godzinnym oknem żywieniowym, z czasem możemy próbować jeszcze większego rygoru np. 20h postu i 4h okna żywieniowego.
Post rzecz jasna oznacza, że nie spożywamy kalorii. Jedynie możemy sobie pozwolić na wodę, herbatę ewentualnie czarną kawę. Wszystko po to aby zminimalizować wzrost poziomu cukru we krwi, a także wydzielanie insuliny w trakcie dnia.
Dobrym pomysłem było by ustalenie okna żywieniowego, wobec dobowego rytmu kortyzolu, gdy jest on na najniższym poziomie czyli w godzinach (18-24).
Badania wykazały, że ten system żywieniowy może bardzo korzystnie wpływać na redukcję tkanki tłuszczowej.
Dzieje się tak dlatego że nie powodując wzrostu insuliny, w naszym organizmie zaczyna pracować antagonistyczny z nią hormon glukagon odpowiedzialny za spalanie tłuszczu.
Kolejna zaleta to wzrost poziomu hormonu wzrostu, który również bardzo mocno przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej.
Poprawia się wrażliwość insulinowa, a także spędzamy mniej czasu na przyrządzanie posiłków.
Badania również wykazały, ekspresje genów związanych z długowiecznością, a także ochroną przed chorobami.
Niektóre z badań sugerują skuteczność ochrony systemu IF – okresowej głodówki – przed takimi chorobami jak choroby serca, cukrzyca typu 2, raka, Alzheimera i innych.
Badania wykazały, że ten system żywieniowy może bardzo korzystnie wpływać na redukcję tkanki tłuszczowej.
Jeden posiłek w ciągu dnia będzie źle wpływać na nasze enzymy trawienne takie jak lipaza, proteaza, amylaza, laktaza, celulaza itd., które to co jemy rozbijają na przyswajalne elementy (witaminy, minerały, aminokwasy itd.).
Poprzez długotrwałe niejedzenie spowodujemy obniżenie enzymów trawiennych do bardzo niskiego poziomu. Podczas okna, gdy nagle podamy duże ilości jedzenia, enzymy będą musiały pracować na maksymalnych obrotach co nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Tak samo źle będzie wpływać na funkcjonowanie żołądka pod kątem Pepsyny i Trypsyny.
Badania pokazują, że krótkoterminowe posty rzeczywiście przyspieszają metabolizm, jednak dłuższe posty mogą doprowadzać do zwalniania tempa przemiany materii.
Długotrwałe posty mogą także powodować rozregulowanie gospodarki hormonalnej. Szczególnie u kobiet, które są znacznie bardziej wrażliwe i mogą szybko się nabawić problemów zdrowotnych. – zaburzenia miesiączkowania itd.
Nie należy przy tym zapominać o wsparciu enzymatycznym, a także dokwaszeniu żołądka.
Długotrwałe posty mogą także powodować rozregulowanie gospodarki hormonalnej.
Intermittent Fasting – okresowa głodówka – to system żywieniowy, z którego niektórzy będą bardzo zadowoleni, ale pamiętajmy o tym żeby zawsze zachować zdrowy rozsądek i stawiać zdrowie zawsze na pierwszym miejscu.
Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24048020 (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622429/ (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC329619/ (3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1548337 (4) http://ajcn.nutrition.org/content/86/1/7.full (5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17306982 (6) http://ibimapublishing.com/articles/ENDO/2014/459119/ (7) http://jdmdonline.biomedcentral.com/articles/10.1186/2251-6581-12-4 (8) http://ajcn.nutrition.org/content/90/5/1138 (9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC329619/ (10) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1548337 (11) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193152441400200X (12) http://ibimapublishing.com/articles/ENDO/2014/459119/ (13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946160/ (14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640462 (15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2405717 (16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10837292 (17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3661473 (18)