Czy istnieje idealna dieta dobra dla wszystkich?
Niestety – gdyby była jedna nieomylna, idealna dieta – zapewne nie byłoby dietetyków klinicznych, sportowych czy większości lekarzy. Co jednak sprawia, że te zawody istnieją?
Podając skrajny przykład – zastanówcie się jak bardzo musi się różnić dieta pacjenta leżącego w łóżku od sportowca trenującego dwa razy dziennie w wilgotnym środowisku. Jest to całkowicie inne zapotrzebowanie na energię, płyny i składniki odżywcze.
Jak widzicie, każdy człowiek różni się pod wieloma względami.
To czy dany produkt będzie szkodził lub pomagał, zależy od wyżej wymienionych czynników.
Stąd też krytyka ogólnych zaleceń żywieniowych takich jak piramida zdrowego żywienia – gdyż nie ma kogoś takiego jak ,,przeciętny człowiek”.
Są pewne wzorce zdrowotne do których przyrównywana jest większość „gotowych” diet.
Podstawą racjonalnego odżywiania są produkty nieprzetworzone. Czyli:
Na takich prostych produktach powinniśmy oprzeć swój codzienny jadłospis.
Wbrew obiegowej opinii, wcale nie musimy jeść bardzo zróżnicowanych produktów, by zapobiec niedoborom żywieniowym.
Wręcz przeciwnie – by zapobiec niedoborom, należy jeść produkty proste, ale bogate odżywczo – takie jak te wymienione wyżej.
Każdy człowiek różni się pod wieloma względami.
Przykładowo, żółtko jaja ma niemal wszystkie składniki odżywcze – oprócz witaminy C.
Każdy z nas jest inny i wymaga innej diety. Jednak u wszystkich powinny znajdować się produkty nieprzetworzone.
Podstawą racjonalnego odżywiania są produkty nieprzetworzone.
Prawdziwą bombą odżywczą są podroby zwierzęce oraz żółtko jaja. Również warzywa oraz niektóre ryby powinny na stałe zagościć u większości osób.
O tym, jak dobrać odpowiednią dietę, napisałem tutaj.
Jest to jednak odżywianie na podstawie budowy ciała, a jak sami widzieliście – zmiennych jest znacznie więcej. Dlatego warto zgłosić się do dietetyka, w celu ułożenia indywidualnej diety.