Dna moczanowa to choroba metaboliczna, która polega na nadmiernym wytwarzaniu kwasu moczowego we krwi lub upośledzonym jego wydalaniu, co skutkuje odkładaniem się kryształków moczanu sodowego w stawach, chrząstkach i tkankach miękkich. Wiąże się to ze stanem zapalnym i bólem. Gdy kwas moczowy gromadzi się w nerkach, prowadzi to do kamicy nerkowej.
Hiperurykemia czyli podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi może wynikać z przyczyn genetycznych lub z nieprawidłowej diety. Na ogół w dnie moczanowej zalecana jest dieta ubogopurynowa, ponieważ kwas moczowy to produkt końcowy metabolizmu puryn. Czy to wystarczające zalecenia, aby pozbyć się problemu? Jak leczyć dnę moczanową?
Dna moczanowa – co jeść, a czego unikać? Do przyczyn powstawania dny moczanowej można zaliczyć: nadużywanie alkoholu, wysoką podaż fruktozy w diecie, nadmierną ilość puryn w diecie, zmniejszone wydalanie kwasu moczowego przez nerki, czy też zwiększony rozpad nukleotydów np. w przebiegu nowotworów. Produkty bogate w puryny to m.in.: podroby, mięso, ryby i rośliny strączkowe, grzyby, alkohol, kawa, herbata, kakao.
W leczeniu dny moczanowej potrzebne jest holistyczne podejście. Samo ograniczenie związków purynowych w diecie nie zawsze daje efekty. Co ciekawe badania wykazały, że regularne picie kawy (oczywiście bez cukru) może wręcz zmniejszać ryzyko wystąpienia dny moczanowej zarówno u kobiet jak i mężczyzn, pomimo że kawa zawiera puryny.
W leczeniu dny moczanowej potrzebne jest holistyczne podejście. Samo ograniczenie związków purynowych w diecie nie zawsze daje efekty.
Puryny z pożywienia wpływają tylko w pewnej części na powstawanie kryształków kwasu moczowego. Dużo większe znaczenie ma fruktoza, która powoduje otłuszczenie i zaburzenia pracy wątroby. Fruktoza znajduje się głównie w napojach i sokach owocowych, ale także w dżemach, miodzie i owocach. Należy jednak pamiętać, iż świeże lub mrożone owoce spożywane w całości nie są tak szkodliwe, jak wyizolowana fruktoza znajdująca się w innych produktach.
Jak pokazują badania, napoje słodzone syropem glukozowo-fruktozowym mają ogromny wpływ na podwyższenie stężenia kwasu moczowego we krwi. Regularne spożywanie 2 lub więcej porcji dziennie soków owocowych zwiększa ryzyko wystąpienia dny moczanowej u kobiet aż o ponad 50 %.
Jak pokazują badania, napoje słodzone syropem glukozowo-fruktozowym mają ogromny wpływ na podwyższenie stężenia kwasu moczowego we krwi.
Bardzo ważne jest, aby ograniczyć w diecie cukry także z tego względu, iż dnie moczanowej często towarzyszy insulinooporność lub cukrzyca typu 2. W leczeniu dny moczanowej nie jest wskazana dieta wysokobiałkowa, ale bardziej należy unikać nadmiaru węglowodanów (zwłaszcza tych rafinowanych) aniżeli białka i tłuszczu.
Musimy mieć świadomość, iż choroba ta wiąże się ze stanem zapalnym w organizmie, a więc należy dążyć do jego redukcji. Pomocne w tym będą substancje takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, imbir oraz kurkumina. W dnie moczanowej zalecane są także wiśnie oraz sok z brzozy. Przy ostrych atakach dny ulgę przynosi kolchicyna.
U osób z nadwagą korzystna będzie normalizacja masy ciała. Osoby, które chciałyby schudnąć, powinny pamiętać, że absolutnie nie jest wskazana głodówka ani dieta niskokaloryczna. To może wywołać napad dny.
Dna moczanowa może wiązać się ze złą pracą wątroby oraz nerek. Są to organy, które biorą udział w detoksyfikacji ustroju, dlatego niezbędne jest unikanie nadmiaru leków, eliminacja alkoholu oraz produktów zawierających tłuszcze trans i konserwanty. Im mniej przetworzona żywność, tym lepiej.
Należy dbać o odpowiednie nawodnienie, zwłaszcza przed snem lub po wysiłku fizycznym. Warto pić wodę z sokiem z cytryny oraz wody alkaliczne.
Warto także zwrócić uwagę na stan naszych jelit. Nawet 25 % kwasu moczowego jest rozkładane przez bakterie jelitowe. Zadbajmy więc o naszą mikroflorę. Pomocne mogą okazać się probiotyki wzmacniające barierę jelitową.
Jak w każdej chorobie ważne jest także ograniczenie stresu oraz umiarkowana aktywność fizyczna. Zbyt intensywna aktywność może prowadzić do nadmiernego powstawania związków purynowych.
Co można jeść przy dnie moczanowej? Dieta niskopurynowa to tylko częściowe rozwiązanie problemu nadmiaru kwasu moczowego w ustroju. W leczeniu dny potrzebne jest holistyczne spojrzenie na pacjenta i dostosowanie diety do współistniejących schorzeń, ponieważ dna moczanowa należy do zespołu metabolicznego. Należy zwrócić szczególną uwagę na funkcjonowanie wątroby i dążyć do redukcji stanu zapalnego.
Źródła: http://journals.lww.com/jclinrheum/Citation/2008/10001/Gout__An_Evidence_Based_Review.4.aspx http://www.bmj.com/content/336/7639/309 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16932373 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0026049572901205 http://www.oalib.com/references/13926291 http://europepmc.org/articles/PMC1006256 http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF01851705 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21669599 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.22712/full http://ajcn.nutrition.org/content/92/4/922.full https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3058904/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20083478 https://authoritynutrition.com/6-foods-that-cause-inflammation/