Zupa krem marchewkowa jest prosta do przyrządzenia, pyszna, rozgrzewająca, doskonała na zimowe dni. Przepis może być przydatny dla osób walczących z przeziębieniem.
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i selera obierz ze skóry i pokrój w plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż na nim pokrojone warzywa. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, por i imbir. Podduś warzywa jeszcze przez kilka minut, mieszając. Następnie zalej całość wodą, dodaj 2 listki laurowe, sól, pieprz, odrobinę kurkumy i słodkiej papryki. Dodaj kaszę jaglaną i gotuj, aż kasza i warzywa będą miękkie. Wyjmij listki laurowe, dodaj masło i zmiksuj zupę na krem
1 porcja zupy (bez kotlecików) zawiera: Energia: 126 kcal Białko: 2,3 g Tłuszcz: 6,1 g Węglowodany: 15,4 g
Wykonanie:
Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać przyprawy, można także wzbogacić smak posiekaną w kosteczkę cebulą. Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Kotlety ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C.
1 kotlecik (36 g) zawiera: Energia: 47,5 kcal Białko: 5,3 g Tłuszcz: 2,3 g Węglowodany: 1,4 g