Jak zrzucić tkankę tłuszczową z okolic brzucha?
Tkanka tłuszczowa umiejscowiona na brzuchu (tzw. wisceralna tkanka tłuszczowa) jest nie tylko utrapieniem naruszającym naszą atrakcyjność. Ten rodzaj tłuszczu jest niestety bardzo szkodliwy pod kątem zdrowotnym – zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Zrzucenie tego tłuszczu jest „oporne”, jednakże mamy dla Was kilka przydatnych wskazówek, które powiedzą jak zrzucić tkankę tłuszczową właśnie z tych okolic:
Tłuszcze trans znajdziemy przede wszystkim w produktach przetworzonych, margarynach, utwardzonych olejach roślinnych. Badania jasno powiązały ich spożycie ze stanem zapalnym, insulinoopornością, chorobami serca oraz – wisceralną tkanką tłuszczową.
Wisceralna tkanka tłuszczowa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Sześcioletnie badanie pokazało, że małpy na diecie bogatej w tłuszcze trans miały o 33% więcej wisceralnej tkanki tłuszczowej w porównaniu do małp na diecie opartej o tłuszcze jednonienasycone.
Śladowe ilości alkoholu mogą mieć pewne korzyści zdrowotne, lecz co za dużo to nie zdrowo.
Badania pokazały znaczny wzrost wisceralnej tkanki tłuszczowej u osób, które piły spore ilości alkoholu.
Ciekawostka, a zarazem prosta wskazówka – jeżeli chcesz ograniczyć ten efekt, możesz pić regularnie, ale mniejsze ilości alkoholu. Dlaczego?
Badanie obejmujące 2000 osób pokazało, że osoby które piły codziennie średnio mniej niż jednego drinka, miały mniej wisceralnej tkanki tłuszczowej od osób które piły rzadziej lecz większe ilości.
Można śmiało pokusić się o stwierdzenie, że białko jest makroskładnikiem, który w głównej mierze determinuje kontrolę wagi.
Zwiększa uwalnianie peptydu YY, co zmniejsza apetyt i promuje sytość. Zwiększa również tempo przemiany materii (wszakże nie są to potężne ilości) i pomaga utrzymywać masę mięśni podczas utraty wagi.
W wielu badaniach obserwacyjnych wykazano, że ludzie, którzy jedzą więcej białka, mają mniej tłuszczu w jamie brzusznej niż ci, którzy spożywają dietę o niższej zawartości białka.
Ważne, by umieścić dobrej jakości białka (z mięsa, ryb, orzechów, jaj) w każdym posiłku.
Kolejna porcja wskazówek już niebawem na naszym blogu!
Badania: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2006.277/abstract https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26551006 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15051604 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15781956 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19584878 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636085 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17885722 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12888654 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16950139 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943 http://jn.nutrition.org/content/143/5/591.long https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22284338 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15867303 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17023705