Czy zakwaszenie organizmu faktycznie istnieje?
Pewnie nie raz słyszeliście głosy ,,nie jedz tyle mięsa, bo się zakwasisz”, albo ,,nie mogę pić tyle kawy, bo czuje się zakwaszony, a to prowadzi do wielu niebezpiecznych chorób takich jak osteoporoza, problemy z nerkami, a nawet rakiem.”
Nasze własne ciało ma odpowiednie bufory, które dbają o to aby pH (wskaźnik zasadowości lub kwasowości) krwi czy narządów wewnętrznych miał odpowiedni poziom.
pH krwi jest stałe między 7.35-7.45 i nie jesteśmy w stanie tego zaburzyć. Jeśli któryś z czytelników uważa że czuje się zakwaszony, to już powinien nie żyć, gdyż zakwaszenie objawia się śmiercią w męczarniach.
Z tego powodu ciało ma wiele skutecznych mechanizmów, które ściśle regulują równowagę pH w organizmie. Jest to znane jako homeostaza kwasowo- zasadowa (powrót do pierwotnego stanu). Jednym z takich buforów jest nasz układ oddechowy, a dokładniej nerki, które wytwarzają jony wodorowęglanów, wiążąc kwasy we krwi i je neutralizując. Tworzą dwutlenek węgla, który następnie wydychamy. Czyli oddychając pozbywamy się kwasów. Oddychasz? Nie jesteś zakwaszony!
Ciało ma wiele skutecznych mechanizmów, które ściśle regulują równowagę pH w organizmie.
Oczywiście możemy zaburzyć odpowiednie PH naszych narządów, ale nie jest to żaden niebezpieczny stan – po prostu trzeba odtworzyć homeostazę.
Np. prawidłowo funkcjonujący żołądek ma pH niskie (kwaśne) między 1-3, co umożliwia wydzielanie enzymów pepsyny i trypsyny, które trawią białka, a także wyjaławia pokarm (pozbywa się obcych form bakterii).
Niedokwaszony żołądek może powodować problemy z trawieniem, a także refluks. Poprzez niskie zakwaszenie jedzenie gnije w naszym żołądku i nie przechodzi do dwunastnicy.
Skutkuje to zbyt długim pobytem pokarmu w żołądku – co powoduje cofanie się treści pokarmu do przełyku. Lekarze przepisują proszki zasadowe, zobojętniające, które faktycznie mogą wyeliminować refluks bo zmniejszają kwasowość pokarmu, ale na trawieniu i działaniu enzymów będzie się to odbijało negatywnie.
Dlatego warto upewnić się jaka jest przyczyna refluksu, bo może trzeba będzie tylko dokwasić żołądek poprzez witaminę C, ocet jabłkowy lub betaine hcl, a nie stosować leki zobojętniające.
Niedokwaszony żołądek może powodować problemy z trawieniem, a także refluks.
Patrząc na badania naukowe, badania obserwacyjne wykazały zerowy związek między kwasową dietą, a gęstością kości lub ryzyka złamań. W rzeczywistości, nie ma również związku między pH moczu i zdrowiem kości (1,2,3).
Wbrew powszechnemu przekonaniu , diety wysokobiałkowe (kwasowe) są związane ze zdrowszymi kościami (4,5,6).
Patrząc na badania kliniczne, diety kwasotwórcze nie mają wpływu na poziom wapnia w organizmie (7,8,9).
Jeśli już, poprawiają zdrowie kości , zwiększając retencję wapnia i aktywację hormonu IGF – 1 , który stymuluje naprawę mięśni i kości (10,11).
Badania jednoznacznie wykazały, że jedzenie nie może wpływać na pH krwi (12,13).
Nie bójmy się jeść składników kwasotwórczych, gdyż są one niezbędne do życia.
Nie nabierajmy się na diety alkaliczne, a także proszki zasadowe, które nic nie dają, a przemysł farmaceutyczny się bogaci.
Nie dajmy sobie wmówić, że jesteśmy zakwaszeni, póki żyjemy.
Źródła: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20005315 http://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-11-88 http://jn.nutrition.org/content/141/4/588.short http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11914191 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9925137 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11842948 http://advan.physiology.org/content/33/4/275.full http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21529374 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1359/jbmr.090515/full http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373952 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19754972 http://jasn.asnjournals.org/content/8/5/784.short https://www.cambridge.org/core/redirect-support