Bardzo prosty przepis, który powinien przypaść do gustu wszystkim fanom posiłków białkowo-tłuszczowych, a zwłaszcza tym na diecie ketogenicznej. Gniazdka jajeczne z wędzonym boczkiem polecają się na śniadanie 🙂
• 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
• 3 jaja kurze
• sól, pieprz
Wykonanie:
Cienkie plastry wędzonego boczku ułóż na dnie i bokach foremek do pieczenia. Do każdej foremki wbij jajo. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko półpłynne. Wyjmij foremki z piekarnika, odczekaj kilka minut i ostrożnie przełóż gniazdka na talerz.
Całość zawiera: Energia: 675 kcal Białko: 28 g Tłuszcz: 62,3 g Węglowodany: 0,9 g