Coś dla fanów diet ketogenicznych, białkowo-tłuszczowe tiramisu. Bez cukru też da się upiec słodkie wypieki.
Składniki na białkowo-tłuszczowe tiramisu :
• 4 jajka
• 60g zmiksowanych migdałów
• 2 łyżeczki stewi
• mascarpone (250g)
• kakao
• śmietana 36% ok. 100ml
• opcjonalnie odżywka białkowa – 30g
Wykonanie :
- Żółtka ubić ze stewią, następnie ubić białka.
- Delikatnie dodać żółtka i zmiksowane migdały.
- Piec ok 20-30 min w zależności od piekarnika w temp. 170 stopni później zwiększyć do 200 stopni.
- Śmietanę ubić z serkiem, dodać 2 łyżeczki stewi.
- Keto „biszkopt” przekroić na pół, nasączyć mocną kawą.
- Przełożyć kremem, posypać delikatnie kakao.
- Delektować się smakiem 🙂
Całość zawiera:
Energia: 2068 kcal
Białko: 75 g
Tłuszcz: 186 g
Węglowodany: 24 g
Błonnik: 8 g