Dlaczego witamina A jest tak ważna dla naszego zdrowia? Jakie są skutki jej niedoboru? Gdzie szukać źródeł bogatych w tę witaminę?
Wszystkiego dowiecie się w tym artykule.
Witamina A to grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach, zwanych retinoidami.
Istnieją dwa rodzaje witaminy A:
Retinol przyjmowany na skórę skutecznie stymuluje produkcję kolagenu i redukuje zmarszczki.
Zalecane dzienne spożycie witaminy A, to 700 µg dla zdrowych kobiet i 900 µg dla zdrowych mężczyzn.
Produkty odzwierzęce, w których znajduje się najwięcej retinolu, to:
Produkty roślinne, które zawierają najwięcej karotenoidów, to:
Witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego produkty roślinne warto dodatkowo wzbogacić tłuszczami, na przekład sałatkę ze szpinakiem polać oliwą z oliwek. Obecność tłuszczu zwiększy bowiem wchłanianie witaminy.
Wczesne objawy niedoboru witaminy A obejmują ślepotę nocną, a poważny niedobór może ostatecznie doprowadzić do całkowitej ślepoty
Na niedobór witaminy mogą być narażone osoby z chorobami jelit, trzustki i wątroby. Natomiast grupy, którym niedobór witaminy A może wyrządzić najwięcej szkody, to niemowlęta i małe dzieci, zwłaszcza wcześniaki, kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz osoby z mukowiscydozą.
Według WHO to właśnie niedobór witaminy A jest jedną z głównych przyczyn ślepoty dziecięcej, której dałoby się uniknąć.
Nadmiar witaminy A, czyli inaczej hiperwitaminoza, jest skutkiem przyjmowania zbyt dużej ilości preformowanej witaminy. Zazwyczaj występuje w przypadku zażywania zbyt dużej ilości suplementów czy leków, chociażby Izotretynoiny. Niewłaściwa dieta również może być przyczyną hiperwitaminozy, jednak nie jest to aż tak powszechne.
Objawy przyjmowania zbyt dużej ilości witaminy A, to często:
Skutkiem przewlekłego nadmiaru witaminy A może być uszkodzenie wątroby oraz wzrost ciśnienia wewnątrz czaszki.
Witamina A odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji i pozwala zachować zdrowy wzrok przez długie lata. Warto więc zadbać o zbilansowaną dietę, zawierającą produkty bogate w witaminę A. W razie potrzeby można również skorzystać z suplementacji. Wtedy jednak warto być pod stałą kontrolą lekarza, aby uniknąć niepotrzebnych skutków ewentualnego przedawkowania.
Przeczytaj także:
Witamina E – właściwości, źródła, skutki niedoboru i nadmiaru
Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222318/ https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/#en14 https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387950/ https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44110/9789241598019_eng.pdf;jsessionid=EAA595269E6B14B347EDF54391AFF9D3?sequence=1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3276716/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222318/ https://academic.oup.com/jn/article/138/10/1835/4669996 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26447482/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9129249/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17665093/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20200262/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11594942/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3936685/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222318/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3546623/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431094/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471201/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5328985/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29110607/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387950/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4317899/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387950/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3843354/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2965901/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10648265/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10390287/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12640379/