Zupa krem dyniowa z batatami to doskonała propozycja na węglowodanową kolację. Jest bogata w beta-karoten, świetnie rozgrzewa i syci.
• marchew: 2 szt.
• pietruszka: 1 szt.
• seler: kawałek na zupę
• cebula: 1 szt.
• bataty: 0,3 kg
• dynia: ok. 0,6 kg
• woda: ok. 1,5 litra
• masło klarowane: 2 łyżki
• pestki dyni: 100 g
Wykonanie:
Dynię umyć, przekroić na pół, następnie pokroić w duże „łódeczki”. Ze środka usunąć gniazda nasienne z pestkami. Dynię wyłożyć na blaszkę do pieczenia i piec ok. 20 minut. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym w dużym garnku. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w kawałki i dodać do cebuli. Całość wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut, po czym zalać wodą. Dodać bataty obrane ze skóry i pokrojone w kostkę. Upieczoną dynię pokroić w mniejsze kawałki i dodać do zupy. Całość doprawić solą i przyprawami: gałka muszkatołowa, imbir, biały pieprz, słodka papryka, czosnek. Zmiksować blenderem. Podawać z delikatnie uprażonymi pestkami dyni i/lub z grzankami gryczanymi.
1 porcja zupy zawiera: Energia:160 kcal Białko:5,6 g Tłuszcz:9,4 g Węglowodany:17,2 g