Pora na kolejną dozę wskazówek, jak radzić sobie z problemem podjadania. Koniecznie zapoznaj się także z pierwszą częścią artykułu – jak pokonać uzależnienie od cukru?
Badania wykazują, że będąc niewyspanym, mamy większą chęć na podjadanie. Jesteśmy wtedy bardziej rozdrażnieni i zestresowani. Podwyższony poziom kortyzolu we krwi może zwiększać apetyt na niezdrowe przekąski. Ponadto, niedobór snu zwiększa wydzielanie greliny (hormon głodu) i zmniejsza wydzielanie leptyny (hormon sytości).
Badania wykazują, że będąc niewyspanym, mamy większą chęć na podjadanie.
Producenci żywności dobrze znają i wykorzystują nasze upodobania smakowe oraz aspekty psychologiczne. Powstają wciąż nowe, ulepszone, coraz bardziej napakowane cukrem i dodatkami smakowymi produkty, w coraz bardziej atrakcyjnych i kuszących opakowaniach. Mają one za zadanie zwabić naszą uwagę, a następnie uzależnić jak narkotyk, dzięki czemu będziemy po nie sięgać coraz częściej.
Reklamy napędzają nasz apetyt na słodycze. Niektóre z nich wykorzystują to, że chcemy dbać o zdrowie i głoszą sprytne hasła. Na przykład słodkie płatki śniadaniowe, które mają obniżać poziom cholesterolu we krwi, kaszki dla niemowląt rzekomo wspierające rozwój i odporność (a wewnątrz opakowania słodki ulepek), soczki i cukierki jako źródło witamin i minerałów, jogurty z syropem glukozowo-fruktozowym i skrobią modyfikowaną jako fit-przekąska, batonik lub mleczna kanapka, które mają dodawać energii…To wszystko brzmi absurdalnie prawda? Pomimo to wciąż dajemy się nabrać na reklamowe chwyty.
Reklamy napędzają nasz apetyt na słodycze. Niektóre z nich wykorzystują to, że chcemy dbać o zdrowie i głoszą sprytne hasła.
Staraj się wybierać żywność nieprzetworzoną, ale jeśli kupujesz coś paczkowanego, koniecznie przeczytaj skład na etykiecie. Bądź świadomy, że cukier ukrywa się pod wieloma różnymi nazwami (co sprytnie mogą wykorzystywać producenci), m.in.: syrop z agawy, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop słodowy, glukoza, laktoza, maltoza, fruktoza, syrop trzcinowy, melasa, sacharoza.
Pamiętaj, że cukier może się znajdować nawet w produktach, których byś o to nigdy nie podejrzewał, takich jak np. sosy, wędliny, serki. Uważnie czytaj etykietę każdego produktu, nawet jeśli coś jest przedstawiane jako „fit” lub „light”.
Cukier ukrywa się pod wieloma różnymi nazwami.
Przygotuj spis przekąsek, po które możesz sięgnąć w razie potrzeby i nie będą one szkodliwe dla Twojego zdrowia. Zrób także listę produktów, które kategorycznie wykreślisz ze swojego jadłospisu.
Znajdź sobie hobby lub jakieś zajęcie, które sprawia Ci przyjemność np. sport, malowanie, dobra lektura. Kiedy masz gorszy dzień, ćwicz techniki relaksacji, wyjdź na spacer, weź prysznic lub po prostu posłuchaj ulubionej muzyki. Postaraj się zająć czymś, co odciągnie Twoją uwagę od jedzenia.
Myśl o tym co ląduje na Twoim talerzu i przyglądaj się swojemu posiłkowi. Nie rozpraszaj niepotrzebnie swojej uwagi np. telefonem lub telewizorem. Skup się na tym co jesz, i ile jesz. Delektuj się smaczną potrawą, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Wtedy Twój mózg zdąży otrzymać informację, że jesteś już najedzony.
Skup się na tym co jesz, i ile jesz. Delektuj się smaczną potrawą, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
Często zapominamy o tym, co zjedliśmy w ciągu dnia. Żyjemy w biegu i bardzo prawdopodobne, że umyka nam z pamięci sporo mini- przekąsek w ciągu dnia. Dlatego, jeśli masz problem z podjadaniem, warto zapisywać w notesie każdy, nawet najmniejszy kęs jedzenia, jaki spożywasz. Na koniec dnia możesz się zdziwić, ile się tego nazbierało! Warto być świadomym, jakie ilości jedzenia spożywamy.
Powodzenia nam wszystkim! Cukrowe pułapki czyhają wszędzie wokół nas i nawet dietetycy muszą trzymać się na baczności 😉
Źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24879886/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11070333 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12119665 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16353426 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15602591/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23479616/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18517032/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15256293/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23876574 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21130363/