Ryby to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. W dzisiejszych czasach nie każdy ma dostęp do dobrej jakości ryb, ale warto chociaż od czasu do czasu wprowadzić je do swojego jadłospisu. Pieczony pstrąg może znaleźć się zwłaszcza w posiłku potreningowym.
• 200 g oczyszczonego pstrąga
• 1 łyżka masła
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz, pieprz ziołowy, sok z cytryny
Wykonanie:
Wymieszaj masło z przeciśniętym czosnkiem oraz przyprawami. Rybę wysmaruj masłem czosnkowym i skrop sokiem z cytryny. Przełóż rybę na papier do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
1 porcja zawiera: Energia: 402 kcal Białko: 37,5 g Tłuszcz: 27,5 g Węglowodany: 1,1 g