Przedstawiamy dziś propozycję obiadową w wersji białkowo-tłuszczowej. Pieczone kotlety mielone i frytki z buraków z pewnością pozwolą Ci się najeść do syta. Frytki z buraczków mogą także stanowić osobną przekąskę. Smacznego!
Wykonanie:
Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać przyprawy, można także wzbogacić smak posiekaną w kosteczkę cebulą. Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Kotlety ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C.
1 kotlecik (36 g) zawiera: Energia: 47,5 kcal Białko: 5,3 g Tłuszcz: 2,3 g Węglowodany: 1,4 g
• 1 duży lub 2 małe buraki
(oprócz buraków można dodać także kawałek marchewki)
• przyprawy: sól, czosnek, curry, słodka papryka
• masło klarowane/ olej kokosowy – ok. 2 łyżki
Wykonanie:
Buraki umyj i pokrój w paski na kształt frytek (nie trzeba obierać ich ze skóry). Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć do niego pokrojone buraki. Smaż kilka minut, dodaj przyprawy, wymieszaj. Podsmaż jeszcze kilka minut.
Porcja 100 g frytek z buraków zawiera: Energia: 90 kcal Białko: 1,7 g Tłuszcz: 6,1 g Węglowodany: 8,9 g