Chodzi za tobą pizza? Nie opieraj się jej 😉 Przedstawiamy zdrowszą i wcale nie gorszą jej wersję! Omlet – pizza w wersji fit!
Proponujemy wam omlet, który jest idealnym pomysłem na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Szczególnie dla tych, którzy uważają, że bez pizzy nie da się żyć (albo bez jajek 😉 ).
Omlet – pizza w wersji fit
jaja (2/3/5/10… według uznania 😉 W wyliczeniach uwzględniłam 3 )
gruby plaster boczku (ok 30-40g)
kilka pieczarek
pół papryki
1 czubata łyżeczka mąki gryczanej
1 czubata łyżeczka mąki ryżowej
kilka oliwek
pół pomidora lub kilka małych
ok 50 g żółtego sera
odrobina sosu pomidorowego/przecieru/ketchupu
sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
Boczek pokrój na kawałki i podsmaż na patelni.
Pieczarki umyj, pokrój i dorzuć do boczku.
Z papryką postąp jak z pieczarkami.
W misce roztrzep jaja, dodaj mąkę gryczaną i ryżową, wymieszaj.
Pokrój oliwki i wrzuć do jaj. Dodaj też odrobinę soli, pieprzu i bazylii. Wszystko wymieszaj.
Jaja wylej na patelnie z boczkiem i warzywami.
Pokrój ser i pomidora.
Pizze / omlet po usmażeniu z jednej strony przerzuć na drugą w jednej części lub za wczasu podziel na 4 części.
Połóż ser, posmaruj sosem/ketchupem/przecierem, ułóż pomidora i gotowe 😉
Smacznego!
Pizza / omlet zawiera:
Energia: 580 kcal
Białko: 38,3 g
Tłuszcz: 43,8 g
Węglowodany: 11,3 g
Błonnik: 3,8 g