Chodzi za tobą pizza? Nie opieraj się jej 😉 Przedstawiamy zdrowszą i wcale nie gorszą jej wersję! Omlet – pizza w wersji fit!
Proponujemy wam omlet, który jest idealnym pomysłem na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Szczególnie dla tych, którzy uważają, że bez pizzy nie da się żyć (albo bez jajek 😉 ).
Omlet – pizza w wersji fit
- jaja (2/3/5/10… według uznania 😉 W wyliczeniach uwzględniłam 3 )
- gruby plaster boczku (ok 30-40g)
- kilka pieczarek
- pół papryki
- 1 czubata łyżeczka mąki gryczanej
- 1 czubata łyżeczka mąki ryżowej
- kilka oliwek
- pół pomidora lub kilka małych
- ok 50 g żółtego sera
- odrobina sosu pomidorowego/przecieru/ketchupu
- sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
- Boczek pokrój na kawałki i podsmaż na patelni.
- Pieczarki umyj, pokrój i dorzuć do boczku.
- Z papryką postąp jak z pieczarkami.
- W misce roztrzep jaja, dodaj mąkę gryczaną i ryżową, wymieszaj.
- Pokrój oliwki i wrzuć do jaj. Dodaj też odrobinę soli, pieprzu i bazylii. Wszystko wymieszaj.
- Jaja wylej na patelnie z boczkiem i warzywami.
- Pokrój ser i pomidora.
- Pizze / omlet po usmażeniu z jednej strony przerzuć na drugą w jednej części lub za wczasu podziel na 4 części.
- Połóż ser, posmaruj sosem/ketchupem/przecierem, ułóż pomidora i gotowe 😉
Smacznego!
Pizza / omlet zawiera:
Energia: 580 kcal
Białko: 38,3 g
Tłuszcz: 43,8 g
Węglowodany: 11,3 g
Błonnik: 3,8 g