Czy aspartam jest szkodliwy?
Aspartam jest najbardziej kontrowersyjnym słodzikiem. Uważa się, że powoduje problemy zdrowotne, takie jak bóle głowy, otyłość, a nawet nowotwory.
Z drugiej jednak strony, organy odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności uważają, że aspartam nie jest niebezpieczny. By stwierdzić, czy aspartam jest szkodliwy, dowiedzmy się co to w ogóle jest.
Aspartam jest sztucznym słodzikiem, określanym na opakowaniach jako E951.
Jest białkiem, złożonym z dwóch aminokwasów – fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. Żeby był słodki, węglowodór dołącza się do fenyloalaniny.
Pobudza kubki smakowe na języku, w taki sam sposób jak cukier.
Można go znaleźć zwłaszcza w „bezcukrowych” gumach do żucia, napojach, słodyczach, a także w ciastach i płatkach śniadaniowych.
W żołądku aspartam zostaje rozbity do:
To te związki wywołują wszelkie skutki zdrowotne aspartamu.
Dlatego by zrozumieć, czy aspartam jest szkodliwy, przyjrzyjmy się całej trójce:
Jest to najzwyczajniej w świecie aminokwas, który normalnie uzyskujemy z dietą.
Najbogatszym źródłem fenyloalaniny są pokarmy o wysokiej zawartości białka – mięso, ryby, jaja, orzechy, strączki. Aspartam w porównaniu do tych grup spożywczych, zawiera bardzo małe ilości fenyloalaniny.
Dlatego ten składnik aspartamu możemy uznać jako nieszkodliwy. Wyjątkiem są osoby, które cierpią na rzadką chorobę genetyczną – fenyloketonurię. Te osoby powinny unikać żywności o wysokiej zawartości fenyloalaniny, zwłaszcza w okresie dojrzewania.
Metanol jest toksyczną substancją.
Jest problemem zdrowotnym, gdy jest spożywany w nadmiernych ilościach. Może się to zdarzyć podczas konsumpcji nieprawidłowo parzonych napoi alkoholowych własnej roboty.
W diecie głównym źródłem metanolu są owoce, warzywa, kawa i soki.
Metanol, który powstaje podczas rozkładu aspartamu, jest malutką częścią całkowitego dziennego spożycia.
Z tego powodu ponownie nie można uznać, że metanol jest tutaj dużym problemem zdrowotnym.
Kwas asparaginowy jest naturalnie występującym aminokwasem, tak samo jak fenyloalanina.
Jest jednym z najbardziej powszechnych aminokwasów, wytwarzany również przez organizm człowieka.
Jako część białka, kwas asparaginowy ponownie znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak mięso, ryby czy jaja.
I ponownie – aspartam stanowi bardzo ubogie źródło tego aminokwasu, w porównaniu do normalnej żywności.
Dlatego więc nie można tutaj mówić o żadnej szkodliwości dla zdrowia.
Wiele stron internetowych oraz gazet obwinia aspartam o wiele dolegliwości. Niestety większość z nich nie jest potwierdzona przez naukę.
Przyjrzyjmy się najpopularniejszym twierdzeniom oraz sprawdźmy, co na ten temat mówią badania.
Badania, które wykazują że aspartam może powodować raka, zostały przeprowadzone na zwierzętach.
Jednak naukowcy krytykowali te badania za źle dobrane metody oraz niezbyt duże znaczenie u ludzi.
Jedynie jedno badanie stwierdziło słabe połączenie u mężczyzn, pomiędzy rakiem a spożyciem aspartamu.
W wielu innych badaniach obserwacyjnych takiego związku nie znaleziono.
Według opinii naukowców, stwierdzono że nie ma dowodów na to, że aspartam powoduje raka.
Jedno badanie pokazuje, że aspartam może prowadzić do problemów psychicznych.
Jak to niestety bywa, praca ta została skrytykowana za niepoparte spekulacje i nieprawdziwe informacje.
W badaniach u dorosłych ludzi, aspartam nie ma żadnego wpływu na zachowanie, funkcje umysłowe i nastrój.
U dzieci wyniki również były podobne.
Tylko jedno badanie podało negatywne skutki u osób cierpiących na depresję. Podawano im aspartam w kapsułkach.
Ta teza jest skrajnie niedorzeczna.
Aspartam jest słodzikiem niskokalorycznym. Wykorzystywany jest przez ludzi by poczuć słodycz, ograniczając jednocześnie spożycie cukru.
Większość badań wskazuje, że zastąpienie cukru aspartamem może być dobrym krokiem, by zapobiegać przybraniu na wadze w przyszłości.
Aspartam jest bardzo przebadaną substancją. Z racji tego znajdziemy również prace badające wpływ na bóle głowy.
Większość z nich nie znalazła powiązania.
Zaledwie jedno badanie wykazało, że częstość bólów głowy znacznie wzrosła, ale nie było wpływu na nasilenie bólu lub czas jego trwania.
Aspartam jest bardzo przebadanym dodatkiem do żywności.
Sumując wszystkie badania, nie ma dobrych dowodów, że aspartam jest szkodliwy.
Prawie każde badanie nie stwierdzało negatywnych skutków, z wyjątkiem osób, które uważały się za „wrażliwe” na aspartam.
Dlatego jeżeli czujesz że masz niepożądane reakcje, po prostu wyklucz aspartam ze swojej diety.
Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9814366 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157508000574 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9267548 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19846293 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9719404 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23891579 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25786106 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12180494 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20886530 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16507461 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2430246/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23097267 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16985027 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15367404 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-3010.2006.00564.x/abstract https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2349932 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15367404 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17684524 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9734727 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2347957 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2303661 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8117231 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3575461 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3674234 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7505423 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2666476 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1694294 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8277950 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8373935 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7614911 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7506878 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25786106 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1579221 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3657889 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7936222 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3277925