Dzisiejsza propozycja skierowana jest do osób redukujących tkankę tłuszczową. Cukinia nadziewana mięsem mielonym z indyka jest kolejnym rozwiązaniem, jako pyszny posiłek białkowo-tłuszczowy.
Dla smaku opcjonalnie sos pomidorowy:
Wykonanie:
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką tak, by powstały łódeczki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę i usmaż na maśle klarowanym. Dodaj mielone mięso. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotowe mięso przełóż do wydrążonych cukinii. Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj około 15-20 minut.
Całość (bez sosu) zawiera: Energia: 399 kcal Białko: 41,1 g Węglowodany: 11,5 g Tłuszcze: 22 g