Czym są wzdęcia? W tym artykule dowiesz się wszystkiego na ten temat!

Wzdęcia – jak pokonać dokuczliwe dolegliwości?

Wzdęcia to jeden z najczęstszych i uciążliwych objawów, na które skarży się duża część pacjentów. Jednak mało kto wie jak sobie z nimi radzić. Dolegliwości często utrudniają normalne funkcjonowanie, zwłaszcza w życiu społecznym.

W tym artykule poznasz ich przyczynę i dowiesz się jak je pokonać.

Co to są wzdęcia?

Wzdęcia to dolegliwości żołądkowo-jelitowe spowodowane nagromadzeniem gazu w przewodzie pokarmowym. Objawiają się uczuciem pełności i dyskomfortem w jamie brzusznej oraz powiększonym obwodem brzucha.

Skąd się biorą wzdęcia?

W układzie pokarmowym wyróżniamy dwa źródła gazów:
Jednym z nich jest powietrze połykane podczas jedzenia lub picia. Drugi to gaz wytwarzany przez bakterie w jelitach m.in. Dwutlenek węgla, wodór, metan i siarkowodór, a także różne gazy śladowe. Mikroby, które kolonizują ludzkie jelita, biorą udział w biosyntezie witamin, modulacji odporności i rozkładaniu niestrawnych pokarmów w celu pozyskania składników odżywczych. Bakterie i archeony wytwarzają niestety także różne gazy jako produkty uboczne fermentacji.

 

 Unikaj połykania powietrza i gazów

  • Staraj się posiłki spożywać w spokoju, bez pośpiechu oraz bez zbędnych pogaduszek. Nie bez powodu wzięło się powiedzenie „Jak pies je to nie szczeka”.
  • Unikaj spożywania napojów gazowanych, ponieważ zawierają one bąbelki z dwutlenkiem węgla, gazem, który zostaje uwalniany z płynu po dotarciu do żołądka.
  • Ogranicz palenie papierosów i żucie gumy, ponieważ również mogą się przyczynić do przykrych dolegliwości.

Spróbuj diety o niskiej zawartości FODMAP

Fasola, Soczewki, Ziarna Przepiórki

Dieta uboga jest w ulegające fermentacji oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole — słabo przyswajalne, krótkołańcuchowe węglowodany. FODMAP to inaczej węglowodany, które unikają trawienia, a następnie są fermentowane przez bakterie jelitowe w okrężnicy. Gaz jest produktem ubocznym tego procesu. Im więcej tych produktów w diecie tym większe konsekwencje ponosi nasz układ pokarmowy, zwłaszcza jeśli jest na nie nadwrażliwy. Dieta Low FODMAP jest skuteczną strategią radzenia sobie z objawami zespołu jelita drażliwego.

Wybrane produkty bogate w FODMAP:

• Czosnek,
• Cebula,
• Kalafior,
Jabłka,
• Morele,
• Brzoskwinie
Gruszki,
• Śliwki,
Mleko,
• Fasola,
• Soja,
• Soczewica,
• Groszek,
• Pistacje,
• Kapusta
• Arbuz

Badania wykazały, że dieta o niskiej zawartości FODMAP prowadzi do znacznego zmniejszenia objawów, takich jak wzdęcia, przynajmniej u pacjentów z IBS.

 

Pij napary ziołowe

Herbata Ziołowa, Zioła, Trójnik, Mięta, Szałwia

W przypadku dolegliwości trawiennych zaleca się picie naparów ziołowych min. z mięty pieprzowej, rumianku, lawendy i kopru włoskiego. Rośliny wykazują działanie wiatropędne, wspomagające trawienie, a także rozkurczowe.


Stres

Głowa, Mózgu, Myśli, Ludzkie Ciało, Twarz, Psychologia

 

Jelita nazywane są drugim mózgiem. Otoczone są olbrzymią siecią neuronów, które drogą – osią mózgowo-jelitową łączą się z centralnym układem nerwowym. Wzajemnie przekazują sobie informacje. To dlatego w chwili zakochania się czujemy motylki w brzuchu, a w sytuacjach stresowych ściska nas w żołądku i skręca jelita. Niestety długotrwały stres może prowadzić do przewlekłych problemów żołądkowo-jelitowych. Postaraj się wyeliminować jak najwięcej czynników stresowych w swoim życiu. W trudniejszych sytuacjach zrelaksuj się i weź głęboki oddech.

Zamień mleko na jogurty

Pić, White, Mleka, Koza, Produkty Z Mleka, Żywności

Na całym świecie około 70% dorosłych ma niedobór laktazy jelitowej, enzymu niezbędnego do trawienia laktozy. Aktywność laktazy w jelicie cienkim jest największa w okresie niemowlęcym, kiedy mleko jest głównym źródłem pokarmu dziecka. Z biegiem czasu aktywność enzymu zaczyna spadać, ponieważ mleko stopniowo zastępowane jest przez inne pokarmy. W niektórych przypadkach zanika niemal całkowicie. U tych osób spożycie mleka i produktów mlecznych zawierających laktozę może prowadzić do wystąpienia różnych objawów żołądkowo-jelitowych.

 
Mimo że fermentowane produkty mleczne zawierają podobne ilości laktozy jak mleko to okazuje się jednak, że produkty fermentacji mlekowej cechuje bardzo dobra tolerancja. Fermentacja zmienia skład chemiczny produktów mlecznych poprzez aktywność mikroorganizmów. Laktoza ulega rozłożeniu do cukrów prostych, kwasu mlekowego i innych składników, dzięki czemu nie powoduje dolegliwości. Bakterie fermentacji mlekowej przyczyniają się do poprawy trawienia, łagodząc problemy takie jak gazy, wzdęcia i niestrawność, a także sprzyjają regularnym wypróżnieniom.

 
Przeczytaj także: Prebiotyki dobre na wszystko.

Aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna zdecydowanie może pomóc uwolnić uwięziony gaz w przewodzie pokarmowym. Wystarczy spacer po posiłku, aby uniknąć niechcianych dolegliwości. Ćwiczenia pomagają nie tylko przy wzdęciach, ale również w utrzymaniu sprawności fizycznej i emocjonalnej, a także są skuteczną metodą na zaparcia i przyspieszenie trawienia.

Symetykon

Kapsułki, Olej Rybny, Omega-3, Öljykapseli, Dha, Epa

Symetykon to związek powierzchniowo czynny stosowany w leczeniu wzdęć. Łagodzi dyskomfort w przewodzie pokarmowym poprzez konsolidację pęcherzyków gazu w żołądku, ułatwiając ich wydalanie. Został zatwierdzony przez FDA w 1952 roku.
W aptece znajdziemy wiele leków na bazie tego składnika sprzedawanych bez recepty. Warto mieć go przy sobie w sytuacjach awaryjnych.

 

Jeśli po zastosowaniu podanych wskazówek, dolegliwości nie ustępują, skonsultuj się z naszym dietetykiem.


Zazwyczaj wzdęcia nie są groźne dla naszego zdrowia, jednak jeżeli towarzyszą im inne niepokojące objawy, może to wskazywać na stan chorobowy.

Choroby, którym towarzyszą wzdęcia :

  • Zespól SIBO – rozrost bakteryjny jelita cienkiego
  • Zespół jelita drażliwego – IBS
  • Celiakia – nietolerancja glutenu
  • Choroba Leśniowskiego-Crohna
  • Cukrzyca
  • Autoimmunologiczne zapalenie trzustki

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31520080/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24150797/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25339827/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32246999/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32310457/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31385885/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4893422/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316316/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6669050/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622700/