Wartość odżywcza produktów spożywczych

Możemy nie zdawać sobie z tego sprawy, ale wartość odżywcza produktów spożywczych to temat, który towarzyszy nam każdego dnia.

Za każdym razem gdy trzymamy w ręku opakowanie z jedzeniem, mamy również przed sobą tabelę czy listę, ukazującą wartość odżywczą danego produktu.

Jest to w zasięgu wzroku każdego z nas, ale czy zwracamy na to uwagę?
Jeśli tak, to czy wiemy co czytamy i tym samy co jemy?
Na co warto zwrócić uwagę by nie dać się oszukać?

Czytaj dalej Wartość odżywcza produktów spożywczych

Cholesterol – 5 sposobów na obniżenie jego poziomu

Na wstępie należy zaznaczyć, że cholesterol posiada w organizmie szereg ważnych funkcji. Przykładowo, jest prekursorem hormonów steroidowych i składnikiem błon komórkowych. Wytwarzany jest w wątrobie.

Niestety, jak wszystko w organizmie, cholesterol również w zbyt dużej ilości może powodować problemy. Czytaj dalej Cholesterol – 5 sposobów na obniżenie jego poziomu

Zielona herbata – czy może szkodzić?

Zielona herbata jest popularnym napojem spożywanym na całym świecie.

W ciągu ostatnich lat przypisano jej wiele prozdrowotnych właściwości. Z drugiej strony pojawiają się głosy, że jej nadmiar może szkodzić.

Jak jest naprawdę? Ile zielonej herbaty trzeba pić, by wspierać swoje zdrowie? I czy zbyt duża ilość może być niebezpieczna? Czytaj dalej Zielona herbata – czy może szkodzić?

Kiszonki – czy każdy powinien je spożywać?

Zbliża się sezon na kiszonki. Duża część z nas przygotowuje obecnie swoje zapasy na zimę. Od dawna wiadomo, że produkty fermentowane mają wiele zalet i są ważnym elementem zbilansowanej diety. Jednakże są osoby, które po spożyciu kiszonek odczuwają różne dolegliwości. Kto zatem powinien ich unikać? Czytaj dalej Kiszonki – czy każdy powinien je spożywać?

Jak zrzucić tkankę tłuszczową z okolic brzucha?

Jak zrzucić tkankę tłuszczową z okolic brzucha?

Tkanka tłuszczowa umiejscowiona na brzuchu (tzw. wisceralna tkanka tłuszczowa) jest nie tylko utrapieniem naruszającym naszą atrakcyjność. Ten rodzaj tłuszczu jest niestety bardzo szkodliwy pod kątem zdrowotnym – zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Czytaj dalej Jak zrzucić tkankę tłuszczową z okolic brzucha?

Folia aluminiowa – czy jest bezpieczna?

Folia aluminiowa jest popularnym produktem gospodarstwa domowego, często używanym do pieczenia.

Niektórzy twierdzą, że użycie folii aluminiowej może powodować, że aluminium dostanie się do żywności i będzie zagrażać zdrowiu. Inni z kolei myślą, że jest całkowicie bezpieczna w użyciu.

W tym artykule omówiono zagrożenia związane z użyciem folii aluminiowej i określono, czy jest to dopuszczalne w codziennym użyciu. Czytaj dalej Folia aluminiowa – czy jest bezpieczna?