Zupa krem marchewkowa z pieczonymi kotlecikami

Zupa krem marchewkowa jest prosta do przyrządzenia, pyszna, rozgrzewająca, doskonała na zimowe dni. Przepis może być przydatny dla osób walczących z przeziębieniem.

zupa krem marchewkowa – składniki na ok. 7 porcji:
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego (lub kawałek korzeniowego)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pora
  • kawałek imbiru (ok. 3-4 cm)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra wody

zupa krem marchewkowa

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę i selera obierz ze skóry i pokrój w plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż na nim pokrojone warzywa. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, por i imbir. Podduś warzywa jeszcze przez kilka minut, mieszając. Następnie zalej całość wodą, dodaj 2 listki laurowe, sól, pieprz, odrobinę kurkumy i słodkiej papryki. Dodaj kaszę jaglaną i gotuj, aż kasza i warzywa będą miękkie. Wyjmij listki laurowe, dodaj masło i zmiksuj zupę na krem

1 porcja zupy (bez kotlecików) zawiera:
Energia: 126 kcal
Białko: 2,3 g
Tłuszcz: 6,1 g
Węglowodany: 15,4 g

Pieczone kotlety mielone – składniki na ok. 20 sztuk:
  • mięso mielone z indyka: 600 g
  • masło klarowane lub smalec: 1 łyżka
  • mąka gryczana/jaglana/ryżowa: 2 łyżki
  • jajo kurze
  • woda: 3-4 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, pietruszka, słodka papryka

zupa krem marchewkowa

Wykonanie:

Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać przyprawy, można także wzbogacić smak posiekaną w kosteczkę cebulą. Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Kotlety ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C.

1 kotlecik (36 g) zawiera:

Energia: 47,5 kcal
Białko: 5,3 g
Tłuszcz: 2,3 g
Węglowodany: 1,4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *