Zielona herbata – czy może szkodzić?

Zielona herbata jest popularnym napojem spożywanym na całym świecie.

W ciągu ostatnich lat przypisano jej wiele prozdrowotnych właściwości. Z drugiej strony pojawiają się głosy, że jej nadmiar może szkodzić.

Jak jest naprawdę? Ile zielonej herbaty trzeba pić, by wspierać swoje zdrowie? I czy zbyt duża ilość może być niebezpieczna?

Zielona herbata – korzyści zdrowotne

Zielona herbata zawiera wiele substancji, które wykazują działanie prozdrowotne.

Mowa tutaj zwłaszcza o silnych antyoksydantach zwanych katechinami – które mają działanie przeciwnowotworowe.

Zresztą jak pokazały badania – osoby pijące zieloną herbatę rzadziej chorują na nowotwory w porównaniu do tych, którzy jej nie piją wcale.

Warto podkreślić, że nowotwory przed którymi chroni zielona herbata to przede wszystkim rak piersi oraz prostaty – dwa najczęstsze typy nowotworów wśród kobiet i mężczyzn.

Co więcej, kilka badań wykazało, że zielona herbata zmniejsza ryzyko chorób serca oraz cukrzycy typu 2.

Zielona herbata może również nieznacznie pomóc w redukcji masy ciała. Kofeina oraz katechiny w niej zawarte przyśpieszają metabolizm i spalają dodatkowe 75-100 kcal w ciągu dnia. Nie jest to duża ilość, lecz w dłuższej perspektywie zbierze się przysłowiowa „miarka”.

Zielona herbata zawiera wiele substancji, które wykazują działanie prozdrowotne.

Według badań, inne korzyści z picia zielonej herbaty to:

  • wzmocnienie układu odpornościowego
  • wsparcie funkcji umysłowych
  • zmniejszone ryzyko choroby Alzheimera, Parkinsona oraz dny moczanowej
  • pozytywny wpływ na zdrowie zębów oraz dziąseł

zielona herbata


Jak dużo pić zielonej herbaty, by mieć najlepsze efekty?

Odpowiedź jak zawsze brzmi: zależy.

Niektóre badania wskazują pięć filiżanek dziennie jako optymalną ilość, a inne – że już jedna filiżanka pozwoli zanotować korzyści zdrowotne.

Jak widać, zielona herbata może zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Ale jej optymalna ilość zależy od tego z jaką jednostką chorobową mamy do czynienia.

Przykładowo:

Rak prostaty – w dużym badaniu obserwacyjnym stwierdzono, że mężczyźni, którzy pili pięć lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie, mieli niższe ryzyko rozwoju raka prostaty, w porównaniu do tych, którzy pili mniej niż jedną filiżankę dziennie.

Rak piersi – w dwóch badaniach obserwacyjnych wykazano zmniejszenie nawrotu raka piersi u kobiet, które codziennie wypijały więcej niż trzy filiżanki zielonej herbaty.

Rak trzustki – badanie obserwacyjne wykazało ochronny wpływ zielonej herbaty w ilości pięciu lub więcej filiżanek dziennie.

Cukrzyca – w retrospektywnym badaniu obserwacyjnym, ludzie którzy spożywali sześć lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie, mieli o 33% mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w porównaniu do tych, którzy pili mniej niż jedną filiżankę tygodniowo.

Choroby serca – analiza dziewięciu badań wykazała, że ludzie pijący 1-3 filiżanki dziennie mieli niższe ryzyko zawału serca w stosunku do tych, którzy pili mniej niż jedną filiżankę dziennie

Bazując na powyższych badaniach, dla optymalnych efektów należy wypijać od trzech do pięciu filiżanek zielonej herbaty dziennie.

Optymalna ilość zielonej herbaty zależy od tego z jaką jednostką chorobową mamy do czynienia.

Należy jeszcze dodać, że nie wszystkie badania wykazały pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób. Efekty mogą różnić się od poszczególnych osób.


Ciemna strona zielonej herbaty

Kofeina oraz katechiny zawarte w zielonej herbacie znane są z korzystnych efektów. Niemniej jednak mogą powodować skutki uboczne w większych ilościach.

Kofeina

Jej nadmiar może powodować zwiększone uczucie lęku, problemy ze snem, dolegliwości ze strony żołądka oraz bóle głowy.

Bazując na obecnych zaleceniach, nie powinniśmy przekraczać 300 mg kofeiny w ciągu dnia. Dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży.

Jest to dość bezpieczna granica. Przegląd z kwietnia tego roku obejmujący 400 badań nie stwierdził skutków ubocznych u osób spożywających 400 mg kofeiny na dzień.

W filiżance zielonej herbaty znajduje się 22 – 40 mg kofeiny.

Katechiny

Katechiny zawarte w zielonej herbacie mogą zmniejszyć przyswajanie żelaza.

Regularne picie zielonej herbaty nie jest problemem u większości zdrowych osób. Jednakże osoby narażone na niedobór żelaza powinny rozważyć jej picie między posiłkami, lub odczekać chociażby godzinę po posiłku.

Dla przypomnienia, osoby zagrożone anemią z niedoboru żelaza to przede wszystkim:

  • kobiety w ciąży oraz miesiączkujące
  • niemowlęta i dzieci
  • osoby z chorobami przewodu pokarmowego

Warto również wspomnieć, że katechiny mogą kolidować z niektórymi lekami i zmniejszać ich skuteczność. Dotyczy to głównie leków na ciśnienie, serce oraz antydepresantów.

Takie niepożądane działanie katechin jest powszechniejsze w przypadku przyjmowania suplementu z zielonej herbaty. Wtedy ich stężenie jest wyższe niż w przypadku napoju.


Podsumowanie

Zielona herbata zawiera wiele prozdrowotnych substancji. Zmniejsza ryzyko wielu chorób oraz pomaga w redukcji masy ciała.

By czerpać z niej najwięcej korzyści, zaleca się picie 3-5 filiżanek dziennie.

Osoby z niedoborem żelaza a także zażywające leki na ciśnienie, serce lub depresję – powinny ograniczyć jej spożycie.

Picie zielonej herbaty będzie dobrym krokiem, by polepszyć Twoje zdrowie.

Źródła:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304383502003798
 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0027510797003102
 https://academic.oup.com/aje/article/167/1/71/185454/Green-Tea-Consumption-and-Prostate-Cancer-Risk-in%22%20target=
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16311246
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618952
 https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/773949
 http://jn.nutrition.org/content/138/8/1548S.short
 https://academic.oup.com/aje/article/154/6/495/74999/Does-Tea-Affect-Cardiovascular-Disease-A-Meta
 http://dmd.aspetjournals.org/content/31/5/572.short
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7369170
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK299060/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3459493/
http://jn.nutrition.org/content/138/8/1572S.long
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15350981/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016752731500025X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17606381/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17906295/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11369139/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9600118/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1434027/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618952/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26318390
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3689013/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2577676/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26508718
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1402564/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21531247
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18625110
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12780761
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625078/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28438661
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11237939/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093162/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14718031/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22509899
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28118673
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1964900/