hamburger

Co jest gorsze w odchudzaniu – tłuszcz czy cukier?

Co lepiej ograniczyć, by zredukować masę ciała? Tłuszcz czy cukier?

Co mówią badania?

W wielu pracach wykazano korzystny wpływ diety niskowęglowodanowej na utratę masy ciała – lepszy niż w przypadku diet niskotłuszczowych.

Szczegółowa analiza 17 badań nie tylko potwierdziła te informacje, ale również wykazała mniejsze ryzyko chorób serca, w porównaniu do ograniczania tłuszczu!

Szczególnie korzystny wpływ diet niskowęglowodanowych mogą odnotować osoby z syndromem metabolicznym, z otyłością trzewną i ryzykiem cukrzycy.

steak-575806_1280

Dlaczego ograniczenie węglowodanów jest znacznie lepsze?

Diety niskowęglowodanowe lepiej kontrolują poziom cukru we krwi – zarówno u osób z cukrzycą typu 1 i 2. Ograniczanie węglowodanów poprawia leczenie cukrzycy!

W wielu pracach wykazano korzystny wpływ diety niskowęglowodanowej na utratę masy ciała.

W jednym z badań grupa ograniczająca węglowodany straciła prawie dwa razy tyle na wadze, co grupa ograniczająca tłuszcz. Tłuszcz brzuszny zmniejszył się o 20%, w porównaniu do drugiej grupy – 12%.

Dodatkowo, diety niskowęglowodanowe zezwalają na nieograniczone spożywanie tłuszczu i białka. Stąd jest tendencja do zmniejszenia apetytu – a to wymusza mniejszy pobór kalorii, co również wykazano w badaniach.

Podsumowując:


Wiele badań wskazuje na to, że dieta z ograniczeniem węglowodanów jest skuteczniejsza w redukcji masy ciała. Zmniejsza również ryzyko chorób serca.

Źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12761364
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15148063
http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2002-021480
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20679559
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19082851
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12761365
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17971178
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17228046
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16129086
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26485706
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25287761
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26965765
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26224300

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *