Tarta kokosowa z owocami

Tarta kokosowa z owocami i śmietanką (niskowęglowodanowa)

Tarta kokosowa z owocami i śmietanką to deser, który przypadnie do gustu małym i dużym miłośnikom wypieków. Zaletą jest to, że tarta jest niskowęglowodanowa, bez cukru i bez zbóż. Jeśli odpowiednio zmodyfikujemy przepis, może być także bez nabiału.

tarta kokosowa z owocami i śmietanką – składniki:
  • 100 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki konopnej
  • 1/3 szklanki erytrytolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 duże jaja
  • 80 g masła (lub oleju kokosowego)
  • ekstrakt z wanilii
  • 200 g śmietanki 36 %  (lub śmietanka kokosowa)
  • owoce: szklanka (140 g) borówek, 100 g arbuza, 100 g ananasa (bądź inne owoce np. maliny, granat)

Tarta kokosowa z owocami

Wykonanie:

Wymieszaj sypkie składniki. Dodaj jaja i roztopione masło. Zagnieć ciasto, wstaw je do zamrażarki na ok. 20 minut. Przełóż masę do okrągłej formy, ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz 20-25 minut w 180 st.C, aż lekko się przyrumieni. Po upieczeniu przestudź. Posmaruj gęstą schłodzoną śmietanką. Na wierzchu ułóż owoce.  Można ponownie schłodzić lub zjeść od razu. Smacznego!

100 g tarty z owocami i śmietanką zawiera:
Energia: 231 kcal
Białko: 4,2 g
Tłuszcz: 20,7 g
Węglowodany: 6,4 g