Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym

Ryby to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. W dzisiejszych czasach nie każdy ma dostęp do dobrej jakości ryb, ale warto chociaż od czasu do czasu wprowadzić je do swojego jadłospisu. Pieczony pstrąg może znaleźć się zwłaszcza w posiłku potreningowym.

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym – składniki na 1 porcję:

• 200 g oczyszczonego pstrąga

• 1 łyżka masła

• 1 ząbek czosnku

• sól, pieprz, pieprz ziołowy, sok z cytryny

pieczony pstrąg

Wykonanie:

Wymieszaj masło z przeciśniętym czosnkiem oraz przyprawami. Rybę wysmaruj masłem czosnkowym i skrop sokiem z cytryny. Przełóż rybę na papier do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

1 porcja zawiera:

Energia: 402 kcal
Białko: 37,5 g  
Tłuszcz: 27,5 g
Węglowodany: 1,1 g

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *