Pieczone kotlety mielone i frytki z buraków

Przedstawiamy dziś propozycję obiadową w wersji białkowo-tłuszczowej. Pieczone kotlety mielone i frytki z buraków z pewnością pozwolą Ci się najeść do syta. Frytki z buraczków mogą także stanowić osobną przekąskę. Smacznego!

Pieczone kotlety mielone – składniki na ok. 20 sztuk:
  • mięso mielone z indyka: 600 g
  • masło klarowane lub smalec: 1 łyżka
  • mąka gryczana/jaglana/ryżowa: 2 łyżki
  • jajo kurze
  • woda: 3-4 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, pietruszka, słodka papryka

pieczone kotlety mielone

Wykonanie:

Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać przyprawy, można także wzbogacić smak posiekaną w kosteczkę cebulą. Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Kotlety ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C.

1 kotlecik (36 g) zawiera:

Energia: 47,5 kcal
Białko: 5,3 g
Tłuszcz: 2,3 g
Węglowodany: 1,4 g

Frytki z buraków – składniki na 2 porcje:

• 1 duży lub 2 małe buraki

(oprócz buraków można dodać także kawałek marchewki)

• przyprawy: sól, czosnek, curry, słodka papryka

• masło klarowane/ olej kokosowy – ok. 2 łyżki

pieczone kotlety mielone

Wykonanie:

Buraki umyj i pokrój w paski na kształt frytek (nie trzeba obierać ich ze skóry). Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć do niego pokrojone buraki. Smaż kilka minut, dodaj przyprawy, wymieszaj. Podsmaż jeszcze kilka minut.

Porcja 100 g frytek z buraków zawiera:
Energia: 90 kcal
Białko: 1,7 g
Tłuszcz: 6,1 g
Węglowodany: 8,9 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *