Trawienie to ważna rzecz! Naturalne metody wspomagania wątroby, żołądka i jelit

Sprawne trawienie warunkuje dobre przyswajanie składników odżywczych. Jeśli kolejny raz po odejściu od stołu nie czujesz się zbyt dobrze, cierpisz na zgagę, zaparcia lub wzdęcia, to znak, że układ trawienny potrzebuje dodatkowego wsparcia. Dowiedz się, jak naturalnymi metodami wspomóc swoją wątrobę, żołądek i jelita oraz zniwelować dolegliwości po (nie tylko) świątecznym ucztowaniu. Czytaj dalej Trawienie to ważna rzecz! Naturalne metody wspomagania wątroby, żołądka i jelit

Wartość odżywcza produktów spożywczych

Możemy nie zdawać sobie z tego sprawy, ale wartość odżywcza produktów spożywczych to temat, który towarzyszy nam każdego dnia.

Za każdym razem gdy trzymamy w ręku opakowanie z jedzeniem, mamy również przed sobą tabelę czy listę, ukazującą wartość odżywczą danego produktu.

Jest to w zasięgu wzroku każdego z nas, ale czy zwracamy na to uwagę?
Jeśli tak, to czy wiemy co czytamy i tym samy co jemy?
Na co warto zwrócić uwagę by nie dać się oszukać?

Czytaj dalej Wartość odżywcza produktów spożywczych

Cholesterol – 5 sposobów na obniżenie jego poziomu

Na wstępie należy zaznaczyć, że cholesterol posiada w organizmie szereg ważnych funkcji. Przykładowo, jest prekursorem hormonów steroidowych i składnikiem błon komórkowych. Wytwarzany jest w wątrobie.

Niestety, jak wszystko w organizmie, cholesterol również w zbyt dużej ilości może powodować problemy. Czytaj dalej Cholesterol – 5 sposobów na obniżenie jego poziomu

Zielona herbata – czy może szkodzić?

Zielona herbata jest popularnym napojem spożywanym na całym świecie.

W ciągu ostatnich lat przypisano jej wiele prozdrowotnych właściwości. Z drugiej strony pojawiają się głosy, że jej nadmiar może szkodzić.

Jak jest naprawdę? Ile zielonej herbaty trzeba pić, by wspierać swoje zdrowie? I czy zbyt duża ilość może być niebezpieczna? Czytaj dalej Zielona herbata – czy może szkodzić?

Kiszonki – czy każdy powinien je spożywać?

Zbliża się sezon na kiszonki. Duża część z nas przygotowuje obecnie swoje zapasy na zimę. Od dawna wiadomo, że produkty fermentowane mają wiele zalet i są ważnym elementem zbilansowanej diety. Jednakże są osoby, które po spożyciu kiszonek odczuwają różne dolegliwości. Kto zatem powinien ich unikać? Czytaj dalej Kiszonki – czy każdy powinien je spożywać?

Jak zrzucić tkankę tłuszczową z okolic brzucha?

Jak zrzucić tkankę tłuszczową z okolic brzucha?

Tkanka tłuszczowa umiejscowiona na brzuchu (tzw. wisceralna tkanka tłuszczowa) jest nie tylko utrapieniem naruszającym naszą atrakcyjność. Ten rodzaj tłuszczu jest niestety bardzo szkodliwy pod kątem zdrowotnym – zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Czytaj dalej Jak zrzucić tkankę tłuszczową z okolic brzucha?

Folia aluminiowa – czy jest bezpieczna?

Folia aluminiowa jest popularnym produktem gospodarstwa domowego, często używanym do pieczenia.

Niektórzy twierdzą, że użycie folii aluminiowej może powodować, że aluminium dostanie się do żywności i będzie zagrażać zdrowiu. Inni z kolei myślą, że jest całkowicie bezpieczna w użyciu.

W tym artykule omówiono zagrożenia związane z użyciem folii aluminiowej i określono, czy jest to dopuszczalne w codziennym użyciu. Czytaj dalej Folia aluminiowa – czy jest bezpieczna?