Probiotyki dobre na wszystko cz. 2

W pierwszej części artykułu (która znajduje się TU) znajdują się podstawowe informacje na temat tego, czym są probiotyki i jakie wybierać.

W tym wpisie wymienione są konkretne szczepy bakterii, w konkretnych produktach probiotycznych, działające w konkretnych schorzeniach!

Czytaj dalej Probiotyki dobre na wszystko cz. 2

Kurkumina – 10 powodów, dla których warto ją poznać

Kurkumina to związek polifenolowy będący najbardziej aktywnym składnikiem kurkumy, czyli przyprawy wyizolowanej z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Roślina ta, zwana także szafranem indyjskim, jest stosowana w medycynie tradycyjnej już od tysięcy lat. Jej właściwości prozdrowotne są potwierdzone przez liczne badania naukowe. W jakich schorzeniach może pomóc kurkumina? Kto powinien ją suplementować? Czy dla każdego jest bezpieczna? Zachęcamy do lektury. Czytaj dalej Kurkumina – 10 powodów, dla których warto ją poznać

Migrena i bóle głowy – czy dieta może pomóc w leczeniu?

Nawracająca migrena to dolegliwość, z którą zmagają się miliony osób na całym świecie. Mało kto zdaje sobie sprawę, iż problem ten może mieć związek z tym, co jemy. Badania naukowe potwierdzają, że odpowiednia dieta oraz suplementacja mogą pomóc zniwelować uciążliwe objawy. Z artykułu dowiesz się przede wszystkim, czego unikać oraz jakie środki zastosować, gdy cierpisz na częste bóle głowy. Czytaj dalej Migrena i bóle głowy – czy dieta może pomóc w leczeniu?

Trawienie to ważna rzecz! Naturalne metody wspomagania wątroby, żołądka i jelit

Sprawne trawienie warunkuje dobre przyswajanie składników odżywczych. Jeśli kolejny raz po odejściu od stołu nie czujesz się zbyt dobrze, cierpisz na zgagę, zaparcia lub wzdęcia, to znak, że układ trawienny potrzebuje dodatkowego wsparcia. Dowiedz się, jak naturalnymi metodami wspomóc swoją wątrobę, żołądek i jelita oraz zniwelować dolegliwości po (nie tylko) świątecznym ucztowaniu. Czytaj dalej Trawienie to ważna rzecz! Naturalne metody wspomagania wątroby, żołądka i jelit

Wartość odżywcza produktów spożywczych

Możemy nie zdawać sobie z tego sprawy, ale wartość odżywcza produktów spożywczych to temat, który towarzyszy nam każdego dnia.

Za każdym razem gdy trzymamy w ręku opakowanie z jedzeniem, mamy również przed sobą tabelę czy listę, ukazującą wartość odżywczą danego produktu.

Jest to w zasięgu wzroku każdego z nas, ale czy zwracamy na to uwagę?
Jeśli tak, to czy wiemy co czytamy i tym samy co jemy?
Na co warto zwrócić uwagę by nie dać się oszukać?

Czytaj dalej Wartość odżywcza produktów spożywczych

Cholesterol – 5 sposobów na obniżenie jego poziomu

Na wstępie należy zaznaczyć, że cholesterol posiada w organizmie szereg ważnych funkcji. Przykładowo, jest prekursorem hormonów steroidowych i składnikiem błon komórkowych. Wytwarzany jest w wątrobie.

Niestety, jak wszystko w organizmie, cholesterol również w zbyt dużej ilości może powodować problemy. Czytaj dalej Cholesterol – 5 sposobów na obniżenie jego poziomu