Kwas CLA dobry na odchudzanie?

Czy kwas CLA jest dobry na odchudzanie?

Rynek pełny jest suplementów obiecujących zrzucenie zbędnych kilogramów. Jednym z nich jest sprzężony kwas linolowy (CLA) – kwas tłuszczowy występujący w produktach mlecznych i mięsie.

Co jednak na ten temat mówią badania? Czy kwas CLA ma jakąkolwiek skuteczność? Czytaj dalej Kwas CLA dobry na odchudzanie?

Probiotyki dobre na wszystko cz. 2

W pierwszej części artykułu (która znajduje się TU) znajdują się podstawowe informacje na temat tego, czym są probiotyki i jakie wybierać.

W tym wpisie wymienione są konkretne szczepy bakterii, w konkretnych produktach probiotycznych, działające w konkretnych schorzeniach!

Czytaj dalej Probiotyki dobre na wszystko cz. 2

Kurkumina – 10 powodów, dla których warto ją poznać

Kurkumina to związek polifenolowy będący najbardziej aktywnym składnikiem kurkumy, czyli przyprawy wyizolowanej z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Roślina ta, zwana także szafranem indyjskim, jest stosowana w medycynie tradycyjnej już od tysięcy lat. Jej właściwości prozdrowotne są potwierdzone przez liczne badania naukowe. W jakich schorzeniach może pomóc kurkumina? Kto powinien ją suplementować? Czy dla każdego jest bezpieczna? Zachęcamy do lektury. Czytaj dalej Kurkumina – 10 powodów, dla których warto ją poznać

Migrena i bóle głowy – czy dieta może pomóc w leczeniu?

Nawracająca migrena to dolegliwość, z którą zmagają się miliony osób na całym świecie. Mało kto zdaje sobie sprawę, iż problem ten może mieć związek z tym, co jemy. Badania naukowe potwierdzają, że odpowiednia dieta oraz suplementacja mogą pomóc zniwelować uciążliwe objawy. Z artykułu dowiesz się przede wszystkim, czego unikać oraz jakie środki zastosować, gdy cierpisz na częste bóle głowy. Czytaj dalej Migrena i bóle głowy – czy dieta może pomóc w leczeniu?