Otyłość

Otyłość brzuszna groźna nie tylko dla Twojego wyglądu

Tłuszcz, który jest przechowywany wokół narządów – czyli tak zwana otyłość brzuszna – może również przyczyniać się do chorób serca, demencji, nowotworów, depresji i wielu innych chorób.

Nadmiar tkanki tłuszczowej i otyłość brzuszna nie są wyłącznie kwestią estetycznego wyglądu – są wręcz niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Choć trudno to sobie wyobrazić, otyłość brzuszna ma przeogromny wpływ na nasze zdrowie.

Czym jest otyłość brzuszna?

Trzewna tkanka tłuszczowa jest, technicznie rzecz ujmując, nadmiarem tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej.

Innymi słowy, jest również znana jako tłuszcz wisceralny.

Jest to żelowa forma tłuszczu, otaczająca główne narządy, w tym wątrobę, trzustkę i nerki.

Jeśli masz wystający brzuch i duży obwód pasa, to wyraźny znak, że otyłość brzuszna dotyczy również Ciebie.

Choć jest to najbardziej widoczne i wyraźne u osób otyłych, każdy może mieć nadmiar tłuszczu trzewnego, nawet nie wiedząc o tym.

Trzewna tkanka tłuszczowa jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ komórki tłuszczowe robią więcej, niż po prostu tylko ‚są’. One także zmieniają sposób funkcjonowania organizmu.

Otyłość brzuszna jest związana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia:

• choroby niedokrwiennej serca
• nowotworów
• wylewu
• demencji
• cukrzycy
• depresji
• artretyzmu
• dysfunkcji seksualnej
• zaburzeń snu

Trzewna tkanka tłuszczowa jest uważana za toksyczną.

Jest zdolna do prowokowania stanów zapalnych, a także zakłócanie normalnej funkcji hormonalnej organizmu.

W rzeczywistości otyłość brzuszna ma tak duży wpływ na organizm, że możnaby rzec, iż działa ona prawie jak osobny narząd.

Komórki tłuszczowe robią więcej niż tylko przechowują dodatkowe kalorie – okazały się one być znacznie bardziej zaangażowane w fizjologię człowieka, niż wcześniej sądzono.

Teraz wiemy, że sama tkanka tłuszczowa działa jak narząd poprzez wypompowywanie hormonów i substancje zapalnych.

Przechowywanie nadmiaru tłuszczu na narządach zwiększa produkcję prozapalnych cytokin, które prowadzą do stanu zapalnego; w tym samym czasie, zakłócana jest praca hormonów regulujących apetyt, utratę masy, nastrój i funkcje mózgu.

Jak rozwija się otyłość brzuszna?

Posiadanie niedużego brzucha jest kluczowym wskaźnikiem zdrowia.

U podstaw swojej wagi, apetytu i kontroli nastroju leży poziom cukru we krwi, który jest kontrolowany głównie przez hormon – insulinę.

Insulina wyrównuje poziom cukru we krwi poprzez obniżenie go po spożyciu dużej ilości węglowodanów lub słodkiego posiłku. Kiedy trawimy pokarm, nasz organizm rozbija cząsteczki cukru i skrobi do prostszych jednostek zwanych glukozą lub fruktozą.

Te cukry proste przedostają się do krwiobiegu i powodują uwalnianie insuliny z trzustki, a następnie insulina ma ważne zadanie : wprowadzić cukier z krwi do komórek w całym naszym organizmie.

Proces ten dostarcza nam energii dla mózgu, tkanki mięśniowej, gdy wszystko działa poprawnie.

Jednocześnie, insulina jest związana z komórkami tłuszczowymi, w tym z komórkami tłuszczu trzewnego, przechowywanymi głęboko w naszym ciele. To dlatego ludzie często nazywają insulinę naszym „hormonem magazynowania tłuszczu.”

Gdy jest zbyt dużo glukozy w krwiobiegu, a nasze komórki mają już wypełnione zapasy glikogenu, glukoza jest przechowywana w postaci tłuszczu.

To szybciej i łatwiej się zdarza, kiedy spożywamy rafinowane i przetworzone węglowodany i słodkie pokarmy.

Przetworzone skrobie, takie jak białe pieczywo lub biały ryż, wraz z żywnością o  wysokiej zawartości cukru, szybko przekształcają się w cukry proste, które dostają się do krwiobiegu i powodują większe wydzielanie insuliny z trzustki.

Rezultatem jest zazwyczaj przyrost masy ciała, plus jeszcze głód, który prowadzi do ciągłego objadania się. I tu popadamy w błędne koło, które sprawia, że trudno jest przestać jeść słodycze.

Im częściej i dłużej poziom insuliny we krwi pozostaje wysoki, tym bardziej prawdopodobne jest, że nagromadzimy nadmiar tkanki tłuszczowej i pojawią się problemy z wagą.

Insulina komunikuje się także z wieloma innymi hormonami, w tym kortyzolem – hormonem stresu. W związku z tym, wysoki poziom insuliny i brak równowagi hormonalnej powodują silne impulsy „pchające” do jedzenia, zmiany nastroju, brak energii i różne inne czynniki, które przyczyniają się do powstawania  wielu chorób.

otyłość brzuszna

Ryzyko związane z wysokim poziomem tłuszczu trzewnego

1. Chroniczny stan zapalny organizmu

Głównym problemem jest to, że trzewna tkanka tłuszczowa produkuje molekuły, które się odprowadzane bezpośrednio do wątroby, co prowadzi do jeszcze większego stanu zapalnego i zakłócenia reakcji hormonalnych. Jeśli dotyczy Cię otyłość brzuszna, organizm cierpi na chroniczny stan zapalny i twój metabolizm zwalnia, przez co trudno jest wyrwać się z tego błędnego koła.

Tłuszcz trzewny nie tylko prowadzi do stanu zapalnego- produkowana jest również interleukina-6, typ cząsteczki zapalnej.

Ten rodzaj zapasów tłuszczu rozpoczyna serię reakcji autoimmunologicznych. Zapalenie leży u podstaw większości chorób.

Otyłość brzuszna wiąże się z pogorszeniem funkcji poznawczych, zapaleniem stawów, cukrzycą etc.

2. Wyższe ryzyko  wystąpienia cukrzycy

Bardziej niż inne rodzaje tłuszczów, trzewna tkanka tłuszczowa odgrywa dużą rolę w insulinooporności, co oznacza zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Na przykład, otyłość brzuszna jest postrzegana jako większe zagrożenie dla zdrowia niż otłuszczenie bioder i ud, nie tylko przy cukrzycy, ale również w wielu innych chorobach przewlekłych.

Niektóre badania sugerują, że kobiety o figurze w kształcie gruszki  są lepiej chronione przed chorobami metabolicznymi (jak cukrzyca) w porównaniu do kobiet z dużym brzuchem.

Podczas, gdy mężczyźni są bardziej skłonni do przechowywania zauważalnego poziomu tłuszczu trzewnego, kobiety są zdecydowanie bardziej zagrożone.

Redukcja trzewnej tkanki tłuszczowej poprzez zdrową dietę i aktywność fizyczną jest jednym z najważniejszych zabiegów przeciwdziałania cukrzycy.

3. Problemy z utratą wagi

Ludzie stają się coraz ciężsi w miarę upływu lat.

To może wydawać się trudne do wyobrażenia, ale twój metabolizm jest w dużej mierze regulowany przez poziom istniejących zapasów tłuszczu.

Wyższy poziom insuliny promować będzie również bardziej efektywną konwersję naszych kalorii w tłuszcz.

Jedzenie rafinowanych węglowodanów, w przeciwieństwie do węglowodanów złożonych w ich naturalnym stanie, takich jak warzywa i owoce, może powodować w organizmie „set point” dla zwiększenia masy ciała.

4. Większe ryzyko chorób serca i udarów mózgu

Cytokiny zapalne są głównymi czynnikami przyczyniającymi się do chorób serca i innych zaburzeń zapalnych.

Gdy twoje ciało ma stan zapalny, wątroba staje się przytłoczona toksynami, co prowadzi do narastania blaszki miażdżycowej w tętnicach.

Tłuszcz trzewny jest związany ze zwiększonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej, poprzez takie znaczniki jak wysoki poziom triglicerydów, wysokie ciśnienie krwi i wysoka homocysteina.

Według raportu 2013 wykonanego przez University Center Hospital of Quebec, otyłość brzuszna jest ściśle związana z :
sercowo-metabolicznymi czynnikami ryzyka; hipertriglicerydemią; zwiększoną dostępnością wolnego kwasu tłuszczowego; uwalnianiem cytokin prozapalnych; zapaleniem wątroby; insulinoopornością; zwiększoną synteza i wydzielaniem VLDL; zmniejszeniem oczyszczania lipoprotein bogatych w triglicerydy.

5. Demencja

Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że istnieje silny związek między otyłością, chorobami naczyniowe, stanem zapalnym organizmu a zaburzeniami funkcji poznawczych, w tym demencji. W rzeczywistości wydaje się, że duże obwody ciała równoznaczne są z mniejszą objętością mózgu, a tym samym gorszą funkcją  poznawczą w starszym wieku.

Badania pokazują, że ludzie o największych brzuchach mają wyższe ryzyko wystąpienia demencji niż ci o mniejszych brzuchach. Im większy brzuch (lub stosunek talia-biodra), tym bardziej negatywne skutki.

W rzeczywistości, wielu ekspertów uważa, że poziom tkanki tłuszczowej trzewnej, zamiast BMI, powinien być uważany za ważny czynnik ryzyka w rozwoju demencji.

Wyniki badań przeprowadzonych w 2010 roku przez Departament kardiologii w Szpitalu Czerwonego Krzyża Oita w Japonii wykazały, że podwyższony poziom tłuszczu trzewnego u pacjentów bez otępienia z cukrzycą typu 2 charakteryzuje się nieprawidłowymi zmianami w objętości hipokampa (element układu limbicznego odpowiedzialny głównie za pamięć; nieduża struktura umieszczona w płacie skroniowym kory mózgowej kresomózgowia) i insulinooporności. Inne badania wykazały również, że im wyższy ktoś pasa do bioder, tym większe ryzyko dla wystąpienia małych wylewów, które są związane ze spadkiem funkcji mózgu.

Jak poradzić sobie z plagą naszych czasów, jaką jest otyłość brzuszna?

♥ ogranicz spożycie cukru i węglowodanów rafinowanych,

♥ skup się na żywności ‚prawdziwej’ – wprowadź do swojej diety owoce, warzywa, mięso, ryby, owoce morza w nieprzetworzonej postaci (nie kupuj gotowców z paczki/ puszki!),

♥ ćwicz regularnie,

♥ zredukuj stres,

♥ wysypiaj się.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *