Omlet na słodko

Omlet to świetny pomysł na posiłek w każdej części dnia. Co najlepsze można go łatwo zabrać ze sobą, jeśli istnieje taka potrzeba.
Tym razem zachęcamy do skorzystania z przepisu na omlet na słodko z jabłkami i cynamonem oraz orzechami. Moim zdaniem to świetny posiłek potreningowy.

Omlet na słodko:

  • 2 jaja
  • banan
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • szczypta sodki
  • szczypta cynamonu
  • łyżka erytrytolu
  • ewentualnie troszkę wody gazowanej jeśli ciasto będzie za gęste
  • łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego do smażenia
  • 1 małe jabłko
  • 5 orzechów pekan

 

Omlet na słodko

Wykonanie:

  1. Zblenduj wszystkie składniki prócz oleju i wody
  2. Jeśli zajdzie potrzeba dodaj wody i zblenduj całośc ponownie.
  3. Rozgrzej olej na patelni.
  4. Wylej masę na patelnię.
  5. Smaż omlet na bardzo małym ogniu.
  6. Obierz i pokrój jabłko.
  7. Gdy omlet po jednej stronie będzie już ścięty, spróbuj przerzucić go na drugą stronę.
  8. Przenieś omlet na talerz, ułóż pokrojone jabłka, posyp cynamonem i orzechami.

Smacznego!

Porcja zawiera:
Energia: 595 kcal
Białko: 17,1 g
Tłuszcz: 36,8 g
Węglowodany: 53,0 g
Błonnik: 4,6 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *