Niepłodność – jak jej przeciwdziałać?

Problemy z płodnością dotyczą do 15% par starających się o dziecko. Na szczęście istnieje kilka naturalnych sposobów, aby niepłodność odeszła w zapomnienie i abyście ujrzeli upragnione dwie kreseczki szybciej.

W rzeczywistości, diety i zmiany stylu życia mogą przyczynić się do zwiększenia płodności nawet o 69%.

Oto 10 naturalnych sposobów na zwiększenie płodności:

1. Jedz pokarmy, które są bogate w przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze, takie jak kwas foliowy i cynk mogą poprawić płodność zarówno u mężczyzn, jak i kobiet.

Przeciwutleniacze dezaktywują wolne rodniki w organizmie, które mogą uszkodzać tak plemniki jak i komórki jajowe.

W jednym z badań młodych, dorosłych mężczyzn stwierdzono, że spożywanie 75 gramów orzechów bogatych w przeciwutleniacze dziennie poprawia jakość nasienia.

W innym badaniu, które śledziło 60 par, okazało się, że biorąc suplementy antyoksydacyjne szansa na poczęcie nowego życia wzrosła o 23%.

Przekąski, takie jak owoce, warzywa, orzechy i ziarna są bogate w antyoksydanty, takie jak witamina C i E, kwas foliowy, beta-karoten i luteina.

Przyjmując suplementy antyoksydacyjne lub jedząc pokarmy bogate w antyoksydanty może poprawić się współczynnik płodności, zwłaszcza wśród mężczyzn z niepłodnością.

2. Jedz większe śniadanie

Jedzenie obfitych śniadań może pozytywnie wpłynąć na niepłodność.

Jedno z badań wykazało, że spożywanie większych śniadanie może poprawić efekty u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS), jedną z głównych przyczyn bezpłodności.

Dla prawidłowej masy ciała kobiet z PCOS, jedzenie większości swoich kalorii przy śniadaniu zmniejszało stężenie insuliny o 8%, a poziom testosteronu o 50%.

Ich wysoki poziom może przyczyniać się również do niepłodności.

Ponadto, te kobiety miały 30% owulacji więcej niż te, które jadły mniejsze śniadanie, a bogatszą kolację.

 Niektóre badania sugerują, że spożywanie większej ilości kalorii na śniadanie i mniej przy wieczornym posiłku może poprawić płodność.

3. Unikaj tłuszczów trans

Jedzenie zdrowego tłuszczu każdego dnia jest ważne dla zwiększenia płodności.

Jednakże, tłuszcze trans, są związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia owulacji bez jajeczkowania ze względu na ich negatywny wpływ na wrażliwość na insulinę.

Tłuszcze trans są powszechnie spotykane w uwodornionych olejach roślinnych i zwykle są obecne w margarynach, smażonych na olejach roślinnych (wyjątek: olej kokosowy) potrawach, przetworach i wypiekach.

Duże badanie obserwacyjne wykazało, że diety bogate w tłuszcze trans i ubogie w tłuszcze nienasycone były związane z bezpłodnością.

Wybór tłuszczów trans zamiast dobrych tłuszczów, może zwiększać ryzyko owulacyjnej niepłodności o 31%.

 Aby zwiększyć poziom płodności, unikaj pokarmów bogatych w tłuszcze trans. Jedz pokarmy bogate w zdrowe tłuszcze np. oliwa z oliwek, olej kokosowy, tłuszcze zwierzęce.

4. Obniż podaż węglowodanów

Dieta z małą ilością węglowodanów jest zalecana u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS).

Dieta low-carb może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, obniżyć poziom insuliny i zwiększać utratę tłuszczu, jednocześnie wspomagając regularność cykli menstruacyjnych.

Jedno badanie obserwacyjne wykazało, że przy zwiększeniu spożycia węglowodanów, ryzyko niepłodności również rosło.

W badaniu, kobiety, które jadły więcej węglowodanów miały o 78% większe ryzyko bezpłodnego cyklu niż te, które podjęły się diety low-carb.

Inne badanie wśród kobiet z nadwagą i otyłych z PCOS wykazało, że utrzymanie diety niskowęglowodanowej obniża poziom hormonów, takich jak insulina i testosteron, z których oba mogą przyczyniać się do bezpłodności.

Dieta o niskiej zawartości węglowodanów może zwiększyć poziom hormonów związanych z płodnością, szczególnie wśród kobiet z PCOS.

5. Jedz mniej węglowodanów przetworzonych

Nie tylko ilość węglowodanów jest ważna, ale również ich rodzaj.

Przetworzone węglowodany mogą być szczególnie problematyczne. Rafinowane węglowodany zawierają się w słodkich pokarmach i napojach oraz przetworzonych ziarna, łącznie z białym chleba, makaronem i ryżem.

Takie węglowodany są wchłaniane bardzo szybko, co powoduje nagłe zmiany stężenia cukru we krwi oraz stężenia insuliny.

Rafinowane węglowodany mają również wysoki indeks glikemiczny (IG).

W pewnym badaniu obserwacyjnym stwierdzono, iż pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym były związane z większym ryzykiem wystąpienia PCOS.

Biorąc pod uwagę, że PCOS jest związany z wysokim poziomem insuliny, rafinowane węglowodany mogą pogłębić problem.

Dieta bogata w węglowodany wysokoprzetworzone może podnieść poziom insuliny, co może zwiększyć ryzyko wystąpienia niepłodności.

6. Pomyśl o ukierunkowanej suplementacji

Kobiety, które biorą suplementy (dobrane odpowiednio do wyników badań krwi) mogą być mniej narażone na problemy z zajściem w ciążę.

W rzeczywistości szacuje się, że 20% tych problemów można uniknąć, jeśli zadbamy o właściwe uzupełnienie niedoborów witamin.

Co więcej, w jednym badaniu stwierdzono, że kobiety, które przyjmowały odpowiednio dobrane suplementy witaminowe, miały aż do 41% mniejsze ryzyko niepłodności.

Dla kobiet starających się zajść w ciążę, kwas foliowy w postaci folianu może być szczególnie korzystny.

W innym badaniu wykazano, że suplementy diety w tym zielona herbata, witamina E i witamina B6 dają większą szansę poczęcia.

Po trzech miesiącach suplementacji, 26% kobiet zaszło w ciążę w porównaniu do zaledwie 10% tych, którzy nie podejmują się zażywania suplementów.

Przyjmowanie suplementów dobranych do stanu zdrowia, może przyczynić się do zwiększenia płodności, jeśli nie otrzymujesz wszystkich potrzebnych składników odżywczych z diety.

7. Bądź aktywny

Ćwiczenie ma wiele korzyści dla zdrowia, w tym zwiększa płodność.

W rzeczywistości, siedzący tryb życia jest związany z wyższym ryzykiem niepłodności.

Nurses ‚Health Study II stwierdził, że każda godzina ćwiczeń tygodniowo wiązała się z obniżeniem ryzyka niepłodności o 5%.

Dla otyłych kobiet, zarówno umiarkowana jak i intensywna aktywność fizyczna, poza utratą masy ciała, miały pozytywny wpływ na płodność.

Warto jednak pamiętać, że umiar jest kluczem.

Nadmierne ilości ćwiczeń o wysokiej intensywności wiążą się ze zmniejszoną płodnością u niektórych kobiet.

Nadmierny wysiłek fizyczny może zmieniać równowagę energetyczną w organizmie i mieć negatywny wpływ na układ rozrodczy.

Pewne badanie obserwacyjne wykazało, że ryzyko niepłodności było 3 razy większe w przypadku kobiet, które wykonywały intensywne ćwiczenia każdego dnia, w porównaniu do kobiet niepracujących.

Siedzący tryb życia jest związany z niepłodnością, a podjęcie się ćwiczeń może poprawić płodność. Jednak wykonywanie zbyt wielu treningów może przynieść odwrotny skutek.

1398499414_30af13058e_b

8. Relaks

Wraz ze wzrostem poziomu stresu, szanse na zajście w ciążę spadają.

Jest to prawdopodobne ze względu na zmiany hormonalne, które występują, gdy popadasz w permanentny stres.

Wykonywanie stresującej pracę może wydłużyć czas potrzebny do zajścia w ciążę.

W rzeczywistości, stres, lęk i depresja wpływają na około 30% kobiet uczęszczających do kliniki płodności.

Otrzymanie profesjonalnego wsparcia może obniżyć poziom stresu i depresji, co zwiększa szanse na zajście w ciążę.

Wysoki poziom stresu i niepokoju może zmniejszyć Twoje szanse na poczęcie. Zarządzanie poziomem stresu może je jednak zwiększyć.

9. Osiągnięcie zdrowej wagi

Waga jest jednym z najbardziej wpływowych czynników, jeśli chodzi o płodność.

W rzeczywistości, zarówno niedowaga jak i nadwaga są związane z niepłodnością.

W dużym badaniu obserwacyjnym sugerowano, iż w Stanach Zjednoczonych, 12% osób cierpiących na niepłodność mają niedowagę, a 25% – nadwagę.

Powodem jest wpływ ilości tłuszczu magazynowanego w organizmie na funkcje cyklu miesiączkowego.

Niedowaga i nadwaga mogą zmniejszać szanse na zajście w ciążę.

10. Unikaj alkoholu

Spożycie alkoholu może negatywnie wpływać na płodność.

Jednak nie wiadomo, jaka ilość alkoholu jest potrzebna, aby spowodować ten efekt.

W dużym badaniu obserwacyjnym stwierdzono, że picie więcej niż 8 drinków tygodniowo wiązało się z problemem z zajściem w ciążę.

W innym badaniu z udziałem 7393 kobiet stwierdzono, że wysokie spożycie alkoholu bezsprzecznie wiązało się z bezpłodnością.

Jednak dowody wpływu umiarkowanego spożycia alkoholu na niepłodność nie są jednoznaczne.

Jedno z badań nie wykazało żadnego związku pomiędzy umiarkowanym spożyciem a niepłodności, podczas gdy inne badania donoszą, że umiarkowane spożycie może negatywnie wpływać na płodność.

Na przykład, w jednym badaniu 430 par podano, że picie pięciu napojów alkoholowych w tygodniu było związane ze zmniejszoną płodnością.

Nadmierne spożycie alkoholu może zmniejszać płodność. Aby zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, należy rozważyć ograniczenie lub unikanie alkoholu.

Podsumowanie:

Dobre odżywianie jest niezbędne dla zdrowia całego organizmu, w tym układu rozrodczego. Badania wykazały, że odżywcze diety i podejmowanie pozytywnych zmian w stylu życia może przyczyniać się do zwiększenia płodności i przygotować organizm do ciąży. Jeśli pragniesz potomstwa, ważne jest, aby podjąć zdrowy styl życia na długo, bo nawet do dwóch lat, przed zajściem w ciążę.

Źródła:
1. Br J Nutr. 2007 Nov;98(5):873-7. Epub 2007 Aug 10.
Dietary fat intakes for pregnant and lactating women.
2. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2014 Mar;17(2):151-5. doi: 10.1097/MCO.0000000000000036.
Meeting the fetal requirement for polyunsaturated fatty acids in pregnancy.
3. J Matern Fetal Neonatal Med. 2015;28(14):1679-86. doi: 10.3109/14767058.2014.964675. Epub 2014 Sep 29.
Prepregnancy body mass index is an independent risk factor for gestational hypertension, gestational diabetes, preterm labor, and small- and large-for-gestational-age infants.
4. Reprod Toxicol. 2011 Sep;32(2):205-12. doi: 10.1016/j.reprotox.2011.05.002. Epub 2011 May 19.
Prenatal origin of obesity and their complications: Gestational diabetes, maternal overweight and the paradoxical effects of fetal growth restriction and macrosomia.
5. J Obstet Gynaecol. 2008 Jan;28(1):3-13. doi: 10.1080/01443610701814195.
Folic acid in pregnancy and fetal outcomes.
6. Am J Clin Nutr. 2013 Jul;98(1):65-81. doi: 10.3945/ajcn.112.050609. Epub 2013 May 29.
The absorption of iron from whole diets: a systematic review.


Zdjęcia:
 <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/">CC BY-NC-SA</a>
 ntr23 via Foter.com / CC BY-NC-SA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *