gniazdka z mięsa mielonego

Gniazdka z mięsa mielonego w plastrach boczku

Przedstawiam Wam przepis na gniazdka z mięsa mielonego w plastrach boczku!
To danie świetnie nadaje się na śniadanie białkowo-tłuszczowe, ale nie tylko 😉
Myślę, że to fajny pomysł jeśli mamy kogoś ugościć.
Zakładam się o dużą nutelle, że to zasmakuje wszystkim (pomijając wegetarian chociaż im pewnie też 😛 )!

Gniazdka z mięsa mielonego w plastrach boczku.
Składniki na 6 sztuk:

  • ok 300g mięsa mielonego (u mnie akurat z karkówki, świeżo zmielone, ale może być  też inne)
  • 6-8 plastrów boczku (ja miałam parzony, pokrojony przez Pana w moim ulubionym sklepie mięsnym 🙂 )
  • 1 mała cebula (pominąć przy nietolerancji FODMAPS)*
  • 1 mała papryka (pomiń jeśli jesteś na AIP)*
  • 4 pieczarki
  • łyżka masła klarowanego/ghee, czy nierafinowanego oleju kokosowego, albo smalcu
  • 6 łyżeczek sosu pomidorowego, koncentratu, ketchupu domowego, czy innego dodatku tego typu – według uznania (pomiń jeśli jesteś na AIP)*
  • ok 50g startego sera (pomiń jeśli nie jesz nabiału)*
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

*Zaznaczam najważniejsze, w razie czego, abyście wiedzieli, że nie wszystkie produkty muszą być dla każdego zdrowe. Jednak tak małe ilości, jeśli trzymamy się swoich zaleceń, nie zrobią nam raz kiedyś też wiele krzywdy 😉
Wszystko z umiarem!

Gniazdka z mięsa mielonego w plastrach boczku

Wykonanie:

  1. Włącz piekarnik i nastaw na 180 stopni.
  2. Na patelni rozpuść tłuszcz, wrzuć wcześniej pokrojone warzywa i smaż dopóki nie zmiękną.
  3. Zetrzyj ser.
  4. Mięso podziel na 6 porcji, tworząc z nich kule.
  5. Blachę wyłóż folią.
  6. Weź do rąk jedną mięsną kule i ułóż ją np. na desce do krojenia. Rozpłaszcz kulę, aby zmniejszyła swoją wysokość o połowę. w sam środek wciśnij albo spód małej szklanki albo palcami zrób wgłębienie. Na spodzie cały czas ma być mięso, nie przebijaj się przez dno. Jeśli szklanka rozepchnie mięso na boki to ułóż je na tej szklance trochę wyżej. Wyjmij szklankę. Masz teraz przed sobą gniazdko.
  7. Do gniazdka sypnij przyprawy, włóż warzywa z patelni i polej łyżeczką sosu, a na to połóż odrobinę startego sera (na wierzch sypnij oregano). Boki gniazda obklej plastrami boczku.
  8. Podważ łopatką całość i przenieś na blachę.
  9. Zrób tak z każdą kolejną sztuką.
  10. Włóż do piekarnika na ok 15 min (aż ser się zarumieni).

Gniazdka z mięsa mielonego w plastrach boczku proponuję podać z sałatką lub surówką (ja nie mogłam się dziś powstrzymać przed tą marchewką).

Gniazdka z mięsa mielonego w plastrach boczku

Nie życzę smacznego, bo wiem, że jest przepyszne! 🙂

Porcja zawiera:
Energia: 280 kcal
Białko: 14,1 g
Tłuszcz: 23,4 g
Węglowodany: 4,2 g
Błonnik: 1 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *