Folia aluminiowa – czy jest bezpieczna?

Folia aluminiowa jest popularnym produktem gospodarstwa domowego, często używanym do pieczenia.

Niektórzy twierdzą, że użycie folii aluminiowej może powodować, że aluminium dostanie się do żywności i będzie zagrażać zdrowiu. Inni z kolei myślą, że jest całkowicie bezpieczna w użyciu.

W tym artykule omówiono zagrożenia związane z użyciem folii aluminiowej i określono, czy jest to dopuszczalne w codziennym użyciu.

Czym jest folia aluminiowa?

Folia aluminiowa to cienka, błyszcząca blacha z aluminium. Jest wykonywana przez walcowanie dużych płyt aluminiowych, aż do grubości mniejszych niż 0,2 mm.

Jest stosowana przemysłowo do wielu celów, w tym pakowania, izolacji i transportu. Jest również szeroko dostępna w sklepach spożywczych do użytku domowego.

W domu ludzie używają folii aluminiowej między innymi do przechowywania żywności, do pokrycia powierzchni do pieczenia i do owijania potraw, np. mięsa, aby zapobiec utracie wilgoci podczas gotowania.

Folia aluminiowa jest również używana do owijania i zabezpieczania bardziej delikatnych produktów spożywczych, takich jak warzywa, podczas ich grillowania.

folia aluminiowa


Zawartość aluminium w żywności

Wspomnieć należy, że aluminium jest jednym z najbardziej obficie występujących metali na ziemi. Jest obecne w wodzie, powietrzu, a także żywności.

Występuje w większości produktów spożywczych – w owocach, warzywach, mięsie, rybach, zbożach i produktach mleczarskich.

Niektóre potrawy, takie jak liście herbaty, grzyby, szpinak i rzodkiewka, są bardziej skłonne wchłonąć i gromadzić aluminium niż inne produkty.

Dodatkowo część aluminium które spożywasz, pochodzi z przetworzonych dodatków do żywności, takich jak konserwanty, środki barwiące, środki zapobiegające zamarzaniu i zagęszczacze.

Aluminium jest jednym z najbardziej obficie występujących metali na ziemi.

Należy więc zauważyć, że „żywność domowa” zawiera mniejszą ilość aluminium niż gotowe produkty przetworzone.

Co ciekawe, aluminium zawierają również leki, takie jak środki zobojętniające kwas żołądkowy.

Niezależnie od tego, zawartość aluminium w żywności i lekarstwach nie jest problemem, ponieważ tylko niewielka spożywana ilość aluminium jest wchłaniana.

Resztę wydalana jest wraz z kałem. Ponadto u zdrowych osób wchłaniany aluminium jest następnie wydalany z moczem.

Żywność domowa zawiera mniejszą ilość aluminium niż gotowe produkty przetworzone.

Ogólnie rzecz biorąc, niewielka ilość aluminium przyjmowana codziennie jest uważana za bezpieczną.

Pieczenie w folii a zawartość aluminium w żywności

Większość spożycia aluminium pochodzi z pożywienia.

Badania wykazują, że folia aluminiowa może ługować aluminium w żywności. Oznacza to, że pieczenie w folii aluminiowej może zwiększyć zawartość aluminium w diecie.

Na przykład w jednym z badań stwierdzono, że pieczenie czerwonego mięsa w folii aluminiowej może zwiększyć zawartość aluminium między 89% a 378%!

Takie badania powodowały obawy, że regularne stosowanie folii aluminiowej w kuchni może być szkodliwe dla zdrowia. Jednak wielu badaczy stwierdziło, że takie małe ilości są bezpieczne.

Użycie folii aluminiowej może zwiększyć ilość aluminium w żywności. Jednakże ilości są bardzo małe i uważane za bezpieczne przez badaczy.


Skutki zdrowotne nadmiaru aluminium

Codzienna ekspozycja na dawki aluminium pochodzące z żywności jest uważana za bezpieczną.

Jest tak dlatego, gdyż zdrowi ludzie mogą skutecznie wydalać niewielkie ilości aluminium, które ciało pochłania podczas jedzenia.

Jednakże zasugerowano, że aluminium z pożywienia może być jednym z czynników rozwoju choroby Alzheimera. Taki związek został stwierdzony, ponieważ w mózgu osób z chorobą Alzheimera stwierdzono wysoki poziom aluminium.

Nie ma jednak związku pomiędzy osobami z wysokim spożyciem aluminium wraz z lekami (takimi jak leki zobojętniające sok żołądkowy) i chorobą Alzheimera. Nie jest więc jasne, czy dieta z dużą zawartością aluminium jest przyczyną tej choroby.

Użycie folii aluminiowej może zwiększyć ilość aluminium w żywności. Jednakże ilości są bardzo małe i uważane za bezpieczne przez badaczy.

Możliwe więc, że narażenie na bardzo wysoką zawartość aluminium w diecie może przyczynić się do rozwoju chorób mózgu. Ale dokładna rola, jaką aluminium odgrywa w rozwoju i postępie choroby Alzheimera – nie jest jeszcze ustalona.

Oprócz potencjalnej roli w chorobie mózgu, niewielka liczba badań sugeruje, że aluminium dostarczane wraz z dietą może stanowić czynnik ryzyka dla zapalenia jelit (IBD).

Badania na zwierzętach sugerują taką korelację, jednakże w żadnym z badań nie znaleziono ostatecznego związku między spożyciem aluminium a IBD.

folia aluminiowa


Jak zmniejszyć spożycie aluminium z dietą?

Nie da się całkowicie wyeliminować aluminium z diety, ale można zminimalizować spożyte ilości.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Agencja Żywności i Leków (FDA) zgodziły się, że ilości poniżej 2 mg na 1 kg masy ciała na tydzień prawdopodobnie nie powodują problemów zdrowotnych.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stosuje ostrzejsze oszacowanie wynoszące 1 mg na 1 kg masy ciała na tydzień.

Zakłada się jednak, że większość ludzi spożywa znacznie mniej od tych ilości.

Oto kilka kroków, które można wykonać, aby zminimalizować niepotrzebne narażenie na aluminium:

  • Jeśli to możliwe, postaraj się unikać pieczenia w wysokich temperaturach
  • Użyj mniej folii aluminiowej, zwłaszcza przy kwaśnych potrawach jak cytryny i pomidory
  • Stosuj naczynia bez aluminium: do przygotowania potraw stosuj naczynia szklane czy porcelanowe
  • Ogranicz przetworzoną żywność i gotowe produkty

Podsumowanie

Folia aluminiowa nie jest uważana za niebezpieczną, ale może zwiększyć dawkę aluminium w odżywianiu. Są to jednakże niewielkie ilości.

Jeśli obawiasz się aluminium w diecie, możesz przestać używać folii aluminiowej. Jednakże ilość, którą folia dodaje do twojej diety, jest prawdopodobnie mało znacząca.

Jeżeli spożywasz ilości aluminium poniżej bezpiecznej granicy, usuwanie folii aluminiowej z kuchni nie powinno być konieczne.


Badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24505503
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2008.754/epdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16019791
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4221837/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6684629
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11259180
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12089908
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1490425
http://www.electrochemsci.org/papers/vol7/7054498.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22063217
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319610309000751
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18085482/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25712639
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23225010
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27729011
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21157018
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6207901
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24129165
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22235058
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18801890
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22055893
http://www.fao.org/3/a-at873e.pdf