Fit spaghetti

Kto lubi spaghetti? 🙂
Wiemy, że wszyscy 🙂
Przedstawiamy zatem fit spaghetti czyli w wersji fit / low carb / glutenfree! 🙂


Taki posiłek nadaje się dla osób, które mają nietolerancję, czy alergię na gluten, jak i dla osób na diecie bezmlecznej, stosujących ketozę, czy dietę niskowęglowodanową i w wielu innych przypadkach.
To idealny pomysł na obiad, który nie podniesie nagle poziomu glukozy we krwi i nie będzie powodem senności po posiłku (jak to często bywa po talerzu pełnym makaronu pszennego i innych tego typu produktów zbożowych).
Przeczytaj też o rotacji węglowodanami

Fit spaghetti. Składniki na 4 porcje:

  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 0,5 kg mięsa mielonego (np. z karkówki)
  • puszka pomidorów
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, słodka papryka
  • 1 łyżka masła klarowanego

fit spaghetti

Wykonanie:

  1. Na głębokiej patelni/woku rozgrzej masło i wrzuć wcześniej pokrojoną cebulę.
  2. Do podsmażonej cebuli dodaj mięso i smaż na małym ogniu przez 10-15 min.
  3. W tym czasie umyj dokładnie cukinię i całą obieraj obieraczką na paseczki. (Możesz tę czynność wykonać specjalnym sprzętem to robienia nitek z różnych produktów.)
  4. Do mięsa dodaj pomidory z puszki, przyprawy i duś jeszcze chwilę.
  5. Rozdziel makaron z cukinii do miseczek i nałóż na to mięso z sosem pomidorowym.

Jeśli masz nietolerancję FODMAPS – nie dodawaj cebuli.

Jeśli nie możesz jeść psiankowatych (a pomidor jest takim warzywem), spróbuj zrobić inny sos.

Takie fit spaghetti możesz wykonać również z innych warzyw (np. z marchewki). Jeśli wolisz inne mięso, użyj innego. Pamiętaj, ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia 😉

Porcja zawiera:
Energia: 410 kcal
Białko: 22,7 g
Tłuszcz: 32,2 g
Węglowodany: 10,1 g
Błonnik: 1,8 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *