Deser z kaszy jaglanej z nutą kokosową

Deser z kaszy jaglanej z mleczkiem kokosowym to świetny sposób na podbicie kalorii w diecie osób budujących masę ciała. Nie są to jednak „puste kalorie„, ponieważ deser przy okazji jest treściwy i ma wysoką wartość odżywczą.

Deser z kaszy jaglanej – Składniki na 2 porcje:

• 50 g kaszy jaglanej

• 400 ml mleczka kokosowego

• 80 g daktyli suszonych

• 2 łyżki kakao

• 2 łyżki wiórków kokosowych

• owoc granatu do dekoracji

deser z kaszy jaglanej deser z kaszy jaglanej

Wykonanie:

Kaszę jaglaną opłukaj bieżącą wodą na sitku. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki wody i wsyp do niej kaszę. W połowie gotowania do kaszy dodaj pokrojone daktyle i wymieszaj. W trakcie gotowania, kiedy zacznie ubywać wody, dodaj mleczko kokosowe i gotuj tak długo, aż kasza będzie bardzo miękka (w sumie ok. 20 minut). Połowę ugotowanej porcji wymieszaj z kakao. Nakładaj kaszę warstwami do naczynia. Z wierzchu udekoruj np. wiórkami kokosowymi i owocem granatu.

1 porcja zawiera:

Energia: 761,4 kcal
Białko: 10 g  
Tłuszcz: 52,1 g
Węglowodany: 63,1 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *