kurkumina

Jakie są prawdziwe czynniki rozwoju miażdżycy?

W dzisiejszych czasach czynniki rozwoju miażdżycy są bardzo powszechne…

Czy cholesterol przyczynia się do powstawania miażdżycy?

Wbrew powszechnej opinii cholesterol nie jest przyczyną, lecz rezultatem zmian zachodzących w  naczyniach krwionośnych. Zmiany te ujawniają się dopiero po wielu latach i niestety czasem dowiadujemy się o nich, gdy są już bardzo zaawansowane.

Naczynia krwionośne pod wpływem nieprawidłowego odżywiania (m.in. niedobory witamin, minerałów i antyoksydantów), nadużywania używek (alkoholu, tytoniu), braku aktywności fizycznej oraz nadmiaru stresu, z upływem lat tracą swoją elastyczność i powstają w nich mikrourazy.

Cholesterol to substancja, która ma za zadanie wypełnić powstałe ubytki w naczyniach krwionośnych niczym opatrunek. Nadmiar cholesterolu we krwi może stać się szkodliwy dopiero wtedy, gdy ściany naczyń krwionośnych są już uszkodzone.

Cholesterol to substancja, która ma za zadanie wypełnić powstałe ubytki w naczyniach krwionośnych niczym opatrunek.

human-body-311864_1280

 Co przyczynia się do rozwoju miażdżycy?

  1. Dieta z nadmierną ilością węglowodanów

Nadmierne spożycie cukrów (zarówno prostych jak i złożonych) automatycznie podwyższa poziom trójglicerydów i małych gęstych cząsteczek LDL, a przy tym obniża poziom cholesterolu HDL.

Duże wahania poziomu glukozy we krwi doprowadzają do uszkodzenia ścian w naczyniach, a także do angiopatii, retinopatii i neuropatii.

Dodatkowo dieta bardzo bogata w cukry zwiększa powstawanie końcowych produktów glikacji AGE’s, które doprowadzają do szybszego starzenia się komórek. Szczególnie narażone są tutaj osoby otyłe, osoby z insulinoopornością oraz diabetycy. Dodatkowo nadwaga znacznie obciąża układ sercowo-naczyniowy i prowadzi do uszkodzenia ścian tętnic.

Duże wahania poziomu glukozy we krwi doprowadzają do uszkodzenia ścian w naczyniach, a także do angiopatii, retinopatii i neuropatii.


  1. Przewlekłe stany zapalne

Do powstawania stanów zapalnych przyczynia się m.in. niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i zbyt duża konsumpcja kwasów omega-6, które powodują powstawanie cytokin prozapalnych.

Stosunek spożycia omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1:2 – 1:4.

Cytokiny są to małe białka, które pełnią rolę sygnalizatorów międzykomórkowych.

Utleniony LDL może powodować wydzielanie cytokin przez komórki nabłonka ścian tętnic, które z kolei wzmagają wychwyt komórek zapalnych z krwi do ściany naczynia.

Oksydowany LDL może wnikać do leukocytów zwanych makrofagami. Tak zmienione komórki nazywamy komórkami piankowatymi. Komórki piankowate obejmują większość wczesnych zmian miażdżycowych. Komórki te odgrywają krytyczną rolę w rozwoju miażdżycy tętnic.

Stosunek spożycia omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1:2 – 1:4.

Przewlekły stan zapalny odgrywa zasadniczą rolę w tworzeniu i rozwoju blaszek miażdżycowych.

A więc każdy kto choruje przewlekle np. na RZS, otyłość, czy też zakażenie H.pylori, jest bardziej narażony na rozwój miażdżycy. Dobrym wskaźnikiem stanu zapalnego w organizmie jest CRP (białko C-reaktywne). Jego podwyższony poziom powinien nas zaniepokoić.


  1. Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie powoduje stale utrzymujące się niefizjologiczne napięcie ściany naczyń krwionośnych, co powoduje ich rozciąganie i uszkodzenia.


  1. Niedobór witamin, minerałów i antyoksydantów

Ściany naczyń krwionośnych człowieka zbudowane są m.in. z kolagenu. Do produkcji tego białka niezbędna jest witamina C. Antyoksydanty są także potrzebne do walki z nadmiarem wolnych rodników, które przyczyniają się do uszkodzeń naczyń krwionośnych. Przeciwutleniacze to m.in. witaminy: A, E, koenzym Q10, glutation, karotenoidy, polifenole, ale także metale takie jak selen i cynk.

warzywa-i-owoce


  1. Przewlekły stres

Życie w ciągłym stresie prowadzi do przewlekle podwyższonego poziomu kortyzolu we krwi. W efekcie często kończy się to rozwojem tzw. zespołu wyczerpania nadnerczy. Przyczyną stresu jest nie tylko środowisko życia i pracy, ale także długotrwały i zbyt intensywny wysiłek fizyczny, niedobór snu i brak regeneracji oraz spożywanie żywności wysokoprzetworzonej (dieta „zachodnia”).


  1. Zaburzenia hormonalne

Niedoczynność tarczycy oraz nadczynność nadnerczy mogą prowadzić do zaburzeń gospodarki lipidowej, rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz miażdżycy.


  1. Przewlekła choroba nerek

Gdy kłębuszki nerkowe są przeciążone, rozwija się nadciśnienie. W przewlekłej niewydolności nerek wzrasta także stężenie tlenku trimetyloaminy (TMAO). Jest to związek, który powoduje rozrost blaszki miażdżycowej.


  1. Nieprawidłowa mikroflora jelitowa

Można powiedzieć, że nasze bakterie jelitowe dbają o nasze zdrowie na wielu płaszczyznach, między innymi zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają stan zapalny w organizmie. Okazuje się, że mogą także zmniejszać wytwarzanie TMAO oraz obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Niestety często nieświadomie niszczymy swoje dobroczynne mikroorganizmy m.in. stosując antybiotyki, nadużywając NLPZ, spożywając alkohol, cukier i tłuszcze trans.

anatomy-160524_1280

Można powiedzieć, że nasze bakterie jelitowe dbają o nasze zdrowie na wielu płaszczyznach, między innymi zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają stan zapalny w organizmie.


  1. Palenie tytoniu

Niedobór tlenu w komórkach ścian tętnic u osób palących papierosy i żywiących się niewłaściwie wywołuje rozrost tkanki łącznej w ścianie tętnicy, co dodatkowo upośledza odżywianie ściany naczynia.  Do tego dochodzą różne procesy zapalne i zaczynają się tworzyć skrzepy, które blokują prawidłowy przepływ krwi przez naczynia. Palenie papierosów zwiększa ryzyko arteriosklerozy, udaru mózgu i zawału serca.

cigarettes-83571_640


  1. Wiek

Osoby powyżej 40 roku życia są bardziej narażone na rozwój tej cywilizacyjnej choroby. Co prawda opisywano także przypadki miażdżycy nawet u niemowląt, ale są to rzadkie wyjątki, zazwyczaj spowodowane obciążeniem genetycznym warunkującym niewłaściwą gospodarkę lipidową.

Źródła:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16685042
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160211083044.htm?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.21212/full#oby21212-fig-0001
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25047574
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25567038
http://www.drfranklipman.com/7-things-you-need-to-know-when-your-doc-says-your-cholesterol-is-too-high/
http://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-2-31
http://jn.nutrition.org/content/136/2/384.long  
Bernstein, Richard K. (2011-11-01). Dr. Bernstein's Diabetes Solution: The Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars 
http://www.docsopinion.com/2016/01/25/low-density-lipoprotein-in-atherosclerosis-and-heart-disease/
http://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(99)00107-2/abstract
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=407945
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21392724
http://www.australiannationalreview.com/world-renown-heart-surgeon-speaks-heart-disease/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19657464
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Pandian%20%20Plasma%20CRP%20level%20predicts%20left%20ventricular%20function%20and%20exercise%20capacity%20in%20patients%20with%20acute%20myocardial%20infarction.%20Indian%20Heart%20J%2C%202005%3B%2057%3A%2054-7
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7240961
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12034052
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17878422

 Photo credit: Aproximando Ciência e Pessoas via Foter.com / CC BY

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *