Cukinia nadziewana mięsem mielonym z indyka

Dzisiejsza propozycja skierowana jest do osób redukujących tkankę tłuszczową. Cukinia nadziewana mięsem mielonym z indyka jest kolejnym rozwiązaniem, jako pyszny posiłek białkowo-tłuszczowy.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym z indyka – składniki:
  • mięso mielone z indyka 150g
  • cukinia
  • łyżka masła klarowanego
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku

Dla smaku opcjonalnie sos pomidorowy:

  • pomidory z puszki
  • zioła np. bazylia, oregano
  • sól himalajska

Cukinia nadziewana mięsem mielonym z indyka

Wykonanie:

Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką tak, by powstały łódeczki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę i usmaż na maśle klarowanym. Dodaj mielone mięso. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotowe mięso przełóż do wydrążonych cukinii. Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj około 15-20 minut.

Całość (bez sosu) zawiera:

Energia: 399 kcal
Białko: 41,1 g
Węglowodany: 11,5 g
Tłuszcze: 22 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *